15.5 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

(INTERVJU) Franco Fiumara: Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Piše: Álvaro Peñas

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je sodnik na kazenskem sodišču v La Matanzi (Buenos Aires) ter raziskovalec in predavatelj kazenskega postopka, človekovih pravic in mednarodnega javnega prava na UNLaM (Argentina) in UNG (Paragvaj).

Govorili smo o njegovem predlogu za ustanovitev posebnega sodišča za sojenje vojnih zločinov, ki jih je Rusija zagrešila v Ukrajini.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) preiskuje odgovornost Vladimirja Putina za storitve vojnih zločinov, za nezakonito deportacijo otrok iz Ukrajine v Rusijo.

ICC se je osredotočil na vprašanje ugrabitve ukrajinskih otrok, ki so bili odpeljani v Rusijo in predani ruskim družinam. Zaradi tega je izdala nalog za prijetje predsednika Ruske federacije. Težava je v tem, da lahko ICC zbere vse dokaze, potem pa je treba videti, kako mu sodi in kdo mu sodi, ker ICC ne more soditi v odsotnosti, če ga ne aretirajo. In zdi se nemogoče izvršiti nalog za aretacijo, ker ga nobeden od Putinovih zaveznikov ne bo izročil. Poleg tega Rusija ni pristopila k Rimskemu statutu, kar bi bil še en tehnični problem, ki ga je treba rešiti.

Vaš predlog rešuje ta problem?

Da, z uporabo ukrajinskega kazenskega zakonika in sojenjem v odsotnosti – kot je bilo takrat storjeno s sodnim procesom po bombnem napadu v Bejrutu 14. februarja 2005, v katerem so bili umorjeni nekdanji libanonski premier Rafiq Hariri in 22 ljudi. To je alternativa, ki jo predlagam, ad hoc mednarodno kazensko sodišče, sestavljeno iz ukrajinskih sodnikov in sodnikov iz drugih držav, tako da pokoli in na tisoče in tisoče zločinov, ki jih je zagrešil Kremelj, ne ostanejo nekaznovani, in da se zagotovi takojšen odziv za odškodnino vsem žrtvam. To bi omogočilo odmrznitev zaseženih ruskih sredstev, za kar skrbijo Švica in druge države, ter jih dodelili kot odškodnino Ukrajini. To je prvotna ideja.

Koliko znašajo ta sredstva?

Blokiranih je približno 400 milijard evrov, ki so bili ruski depoziti v bankah v različnih državah. Ta sredstva bi lahko bila dodeljena Ukrajini kot finančna odškodnina za vojne zločine, ki so jih zagrešili ruski vladni uradniki, z obsodilno sodbo, ki bi jo izdalo predlagano ad hoc mednarodno kazensko sodišče, ali celo, s takšno sodbo, zahtevek za globalno odškodnino pred Mednarodnim sodiščem za Pravico v Haagu. Jasno je, da bi bila takšna gospodarska injekcija za Ukrajino velika pridobitev, še posebej glede na to, da pomoč EU v enem letu znaša 50 milijard evrov.

Več TUKAJ. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine