14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

(INTERVJU) Annalisa Tardino: Giorgia Meloni je predsednica vlade, vendar se situacija glede problema migracij ni spremenila

Piše: Lionel Baland

Evropska poslanka Lege, italijanske politične stranke Mattea Salvinija, Annalisa Tardino ima posebnost, da prihaja iz najjužnejšega dela Italije. Intervju za Breizh-info je nastal med kongresom, ki ga je v Bukarešti v Romuniji organiziral Inštitut Mihai Eminescu za konservativne politične študije romunske nacionalistične stranke AUR.

Kako in zakaj ste se začeli ukvarjati s politiko? Zakaj ste se odločili za Ligo?

Sem Annalisa Tardino, poslanka Evropskega parlamenta in prihajam s Sicilije, na jugu Italije. Aktivno politično življenje sem začela z Ligo leta 2018, ker ta stranka misli na državljane in njihove probleme. Zato menim, da je ta politična tvorba tista, ki je resnično v skladu s potrebami državljanov in težavami, s katerimi se srečujejo.

Na jugu je res pomemben problem priseljevanje in Matteo Salvini je edini voditelj, ki temu nasprotuje in ki poskuša rešiti to vprašanje.

Tudi Bratje Italije Giorgie Meloni poskušajo!

Vodja Fratelli d’Italia Giorgia Meloni je predsednica vlade, vendar se položaj glede vprašanja migracij ni spremenil. Ko je bil Matteo Salvini minister za notranje zadeve, je bilo priseljevanje ustavljeno. Danes, ko je Giorgia Meloni na čelu države, se priseljevanje nadaljuje. Naklon je drugačen, ker govori bolj z evropskimi institucijami. To vprašanje poskuša rešiti na evropski ravni.

Vaša stranka Liga je sprva želela odrezati Italijo ali pridobiti vsaj avtonomijo severa države. Prihajate iz najjužnejšega dela Italije in pripadate tej politični skupini. Ali ni ta situacija protislovna?

Ne, mislim, da gre za novinarsko konstrukcijo, ker je Liga nacionalna stranka. Matteo Salvini želi biti italijanski voditelj združene Italije. In avtonomija je bila fokus stranke v neki drugi dobi, ne zdaj.

Kakšna je rešitev problema priseljevanja za vas in za vašo stranko?

Menim, da bi bilo treba v tranzitnih državah ustanoviti identifikacijske centre, ki bi ugotavljali, ali je ljudem dovoljen vstop v Evropo ali ne.

Kot je italijanska vlada storila v Albaniji?

Ne, v Albaniji je drugačen dogovor. Upamo, da bomo lahko vzpostavili identifikacijski center, preden bodo migranti prišli v Evropo.

Italijanski otok Lampedusa je razvpit zaradi migracij.

Lampedusa je v Evropi. Želimo, da bi bil identifikacijski center zunaj evropske celine, preden migranti prispejo na Lampeduso.

A z Lampeduse gredo migranti na Sicilijo?

Da, in v preostale dele države.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine