22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Integracija po švedsko: Se bodo Švedi morali še bolj začeti prilagajati migrantskim skupnostim?  

 

Piše: A. S. 

Velika demografska zamenjava je po mnenju osrednjih medijev in liberalnih politikov samo »teorija zarote«, vendar pa nam migracijski trendi in posledice v več evropskih državah kažejo drugačno, vse preveč resnično sliko velike zamenjave v vsakdanjem življenju. Med temi državami je tudi Švedska, kjer je v mestu Malmö ena tretjina prebivalstva rojena v tujini. 

Med njimi najdemo največ Iračanov, Sirijcev in drugih prišlekov iz Bližnjega vzhoda. Prav tako naj bi novi podatki pokazali, da je večina šolskih otrok in mladostnikov migrantskega izvora. Posledice demografske zamenjave so najbolj očitne ravno med mladimi, saj imata kar dve tretjini prebivalcev omenjenega mesta, ki so stari med pet in devetnajst let, migrantsko poreklo. Pri tem se v to skupino ne prišteva tretja generacija potomcev migrantov, kar pomeni, da je pravzaprav število tujerodnih prebivalcev še višje.

Statistike kažejo, da so v Malmu ravno migranti in njihovi potomci odgovorni za večino zločinov, kot so umori, strelski obračuni, skupinska posilstva in ropi. Mnoge soseske so pod nadzorom lokalnih migrantskih tolp, mnoga območja pa so postala tako imenovane »no-go cone«.

Izredna profesorica za socialno delo Erica Righard iz Univerze v Malmu je v svojem poročilu, namenjenemu komisiji za razvoj, zapisala da demografske spremembe predstavljajo »nove izzive za integracijo«. Ob tem poziva k ustanovitvi novih izobraževalnih ustanov, kjer bi se lahko migranti učili v njihovih jezikih, predvsem v arabščini, saj naj bi v Malmu švedščina postajala »jezik manjšine«. Njeno poročilo naj bi bilo namenjeno za delo na področju integracije, kar pomeni, da bi se lahko njeni nasveti upoštevali in uresničili. Ne glede na to poročilo jasno kaže, da je velika zamenjava dejstvo. Švedski jezik je v manjšini in zato ni več predlagan kot glavni jezik pri izobraževanju, učenci pa naj bi se pri pouku bolje odrezali, če bi le ta potekal v njihovem izvornem jeziku, je zaključek poročila, ki ga je profesorica Righard objavila 27. decembra 2022.

Med drugim je zapisala tudi, da učenci niso zmožni doseči boljših rezultatov, saj »velik del« ne pozna dovolj dobro švedskega besednjaka. Zato naj bi v šole v Malmu uvedli drugi jezik, da bi se lahko učili snovi, kot je bilo že rečeno, v svojem izvornem jeziku. »Ko ljudje govorijo o integraciji, imajo ponavadi v mislih to, da se mora migrantska manjšina integrirati v avtohtono večino. Vendar pa moramo v mestih, kjer ni številčnejše večine, do integracije drugače pristopati«, je mnenje Righardove. Z drugimi besedami, prihaja čas, da se Švedi v lastni domovini začnejo integrirati v multikulturno družbo, v kateri postajajo manjšina. Righardova pa ima očitno pri teh predlogih tudi ideološke interese, saj je švedski medij Samnytt poročal, da na spletu promovira pomoč beguncem in drugo migrantoljubno vsebino. Kot strokovnjakinja mestnega sveta za integracijo naj bi se posvečala predvsem stranem na družbenih omrežjih, ki se zavzemajo za pravice prosilcev za azil.

Na to, da lahko Švedi postanejo manjšina v lastni domovini, je leta 2021 opozarjal upokojeni finski profesor in raziskovalec Oddelka za matematiko in analizo sistema  na Aalto univerzi v finski prestolnici Helsinki. Predvidel je, da bodo ob takratnih migrantskih trendih, ki se očitno zaenkrat še nadaljujejo, Švedi postali v svoji državi manjšina do leta 2050. Za švedski časopis Folkbladet je takrat med zapisal: » Švedski parlament se je leta 1975 soglasno odločil, da je Švedska multikulturna država. Takrat so moji sonarodnjaki, Finci, predstavljali več kot štirideset odstotkov migrantskega prebivalstva. Situacija se je sedaj spremenila. Leta 2019 je bilo 88 odstotkov migrantov iz držav izven Zahoda, od tega 52 odstotkov muslimanov. To je povzročilo veliko kulturno spremembo znotraj migrantskega prebivalstva, saj največja skupina migrantov niso več Finci, temveč so muslimani«.

Lansko leto smo na švedskih volitvah videli premik volilnega telesa v desno, kar odraža tudi splošno nezadovoljstvo glede trenutnega stanja, o katerem pa se zaradi politične korektnosti ne sme govoriti. Ali se bo sedanja vlada bolj korenito lotila migrantske problematike, bomo videli v prihodnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine