10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Instituto Cervantes: Na svetu je že 493 milijonov špansko govorečih

Piše: Jože Jan

Španski inštitut Cervantes je objavil letno poročilo o stanju špansko govorečih. 493 milijonov oseb– 6,5% svetovnega prebivalstva – govori španski jezik. V treh desetletjih, ki inštitut Cervantes deluje, se je to število povečalo za 70%.

»Projekcije kažejo, da se bo špansko govoreča skupnost postopoma povečala do leta 2068, ko bo dosegla 726 milijonov oseb, ki bodo v različnih stopnjah obvladali španski jezik« so objavili v poročilu.

K temu vzponu je poleg demografske porasti pripomogel Inštitut Cervantes s svojim prizadevanjem za razširjenje in promocijo španskega jezika. Luis García Montero, ki je poleg direktorja Cervantesa tudi pesnik, je med predstavitvijo poročila izrazil: »Ponosni smo na zrna, ki smo vsejali in zdaj grejo v rast«.

Morda je za rast zanimanja španščine najbolj vplivno število študentov. Ocenjuje se, da bo leta 2021 približno 24 milijonov novih učencev španskega jezika. V svoji 30-letni zgodovini je Inštitut Cervantes izučil nekaj več kot milijon ljudi. V načrtu ima odpreti nove učne centre v Dakarju, Los Angelesu in Seulu.

Poleg skoraj 500 milijonov špansko govorečih pa je na svetu še okoli sto milijonov »potencialnih uporabnikov španščine«. To so osebe, ki živijo v špansko govorečih državah, a ne znajo španščine. Do njih bo poskusil priti Inštitut Cervantes. Tako petsto lahko postane šeststo.

Vir: ABC, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine