14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Ingrid Betancourt, ki je bila šest let ugrabljena s strani FARC, kandidira za kolumbijsko predsednico

Piše: Damian Ahlin 

60-letna voditeljica koalicije Center upanja je na novinarski konferenci v Bogoti povedala, da želi postati predsednica, da bi pretrgala verige, zaradi katerih je njena država že desetletja podvržena korupciji in nasilju.

Kolumbijska političarka Ingrid Betancourt, ki je bila več kot šest let talka FARC, je v torek napovedala, da se bo marca udeležila posvetovanja koalicije Centro Esperanza, da bi drugič postala predsedniška kandidatka.

Želim biti predsednica kolumbijskega ljudstva in poskrbeti, da bo bogastvo države namenjeno otrokom in mladim, ki jim je vojna odvzela vse, kar bi lahko postali, je dejala.

Po mesecih ugibanj o njeni politični prihodnosti je Betancourtova ob napovedi svoje kandidature dejala, da je Kolumbija desetletja imela le slabe možnosti, skrajno desno ali skrajno levo, zdaj pa je napočil čas za sredinsko možnost.

Vrnitev v politiko

23. februarja 2002 so Betancourtovo, takrat predsedniško kandidatko stranke Zelenih, ugrabili gverilci Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (FARC), ko je obiskala območje nekdanjih mirovnih pogajanj v San Vicente del Caguán.

Njena ugrabitev je trajala več kot šest let, dokler je oborožene sile 2. julija 2008 niso skupaj s 14 drugimi ujetniki rešile v operaciji Jaque, po kateri je Betancourtova zapustila politiko in se naselila v Evropi, od koder se je občasno vračala v državo.

Kolumbijo bomo združili in preoblikovali od znotraj, iz naših notranjosti, iz naših čustev, z našo vero v Boga. Spet se bomo naučili biti svobodni državljani, je obljubila.

Kot je dejala, jo je k ponovni kandidaturi za predsednico spodbudila dilema, ali še naprej opazovati stvari s strani ali pa zavihati rokave in se postaviti tam, kjer lahko pomaga. Branila se je pred obtožbami, da išče politične koristi, in dejala, da se je vrnila, da bi zahtevala resnično demokracijo.

Betancourtova je to sporočila po tem, ko je Nacionalni volilni svet (CNE) konec lanskega leta obnovil pravni status stranke, ki je bila po njeni ugrabitvi v negotovosti.

Na posvetovanju za izbiro predsedniškega kandidata koalicije Centro Esperanza, ki bo potekalo 13. marca skupaj z zakonodajnimi volitvami, se bo Betancourt soočila z drugimi vodilnimi politiki.

V Kolumbiji bo 29. maja potekal prvi krog predsedniških volitev, ankete kažejo da se uvršča kot prvak senator Gustavo Petro, predhodnega kandidata zgodovinskega pakta, ki ga je leta 2018 v drugem krogu porazil sedanji predsednik Iván Duque.

Vir: infobae.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine