11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Informacije o spremembah v zvezi z brexitom dostopne na spletnih straneh vlade in EU

Združeno kraljestvo bo v petek zapustilo evropski enotni trg in carinsko unijo, veljati pa bo začel sporazum o prihodnjih odnosih med Otokom in EU. To prinaša številne spremembe za državljane in podjetja. Informacije o spremembah je med drugim mogoče najti na različnih spletnih straneh slovenske vlade, finančne uprave in EU.

 

Potem ko je Združeno kraljestvo 31. januarja letos izstopilo iz EU, bo v petek zapustilo še evropski enotni trg in carinsko unijo. Pogajalci obeh strani so pred enim tednom sklenili sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom, ki ureja njune prihodnje odnose.

Gre za ambiciozen in obsežen sporazum, ki bo med drugim določil preferenčno obravnavo Združenega kraljestva kot trgovinskega partnerja ter sodelovanje na področjih notranje varnosti, koordinacije sistema socialne varnosti in prometa, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Zaradi tesne povezanosti z Evropsko unijo bodo spremembe v poslovanju z Otokom nastopile praktično na vseh področjih sodelovanja, tako za posameznike kot tudi za gospodarske subjekte.

Sprotno informiranje splošne javnosti glede aktualnih dejavnosti in ključnih poudarkov med drugim omogoča vladna spletna stran, namenjena brexitu. Dostopna je na naslednji povezavi: https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/izstop-zdruzenega-kraljestva-iz-evropske-unije-brexit/

Državljani in podjetja lahko informacije prejmejo tudi na elektronskem naslovu [email protected] in telefonski številki 040 675 546, s katerima upravlja MZZ.

Informacije za podjetja in organizacije so dostopne tudi na spletnih straneh finančne uprave, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter strani Izvozno okno.

Slovenski državljani v Združenem kraljestvu in podjetja, ki opravljajo gospodarsko dejavnost v Združenem kraljestvu, lahko dodatne informacije pridobijo na slovenskem veleposlaništvu v Londonu, pri delegaciji EU v Londonu in na spletnih straneh britanske vlade.

Dodatne aktivnosti informiranja potekajo tudi na ravni EU, med drugim je mogoče informacije pridobiti na spletnih straneh Evropske komisije. Okrepile so se tudi dejavnosti kontaktnega centra Europe Direct za odgovore na vprašanja državljanov in podjetij, do katerega je mogoče dostopati po telefonu in elektronski pošti v vseh jezikih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine