4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Inflacija v Španiji – najvišja zadnjih 13 let

Piše: Jože Jan

Cene v Španiji zaradi zvišanja cen električne energije nimajo meje. Indeks cen življenjskih potrebščin se je septembra v primerjavi s prejšnjim mesecem dvignil za 0,7% in medletno mero zvišal na 4%, najvišja od septembra 2008. Zdi se, da še ni konec povišanja cen.

Španski Inštitut za statistiko (INE) pripisuje glavni razlog inflacije zvišanju cen električne energije. Vplival je tudi dvig cen goriva za osebna vozila, čeprav v manjši meri. Poleg tega je vplivalo dejstvo, da so cene turističnih storitev septembra padle manj kot v istem mesecu lanskega leta. Tako je medletna mera indeksa cen življenjskih potrebščin narastla na 4%, sedem desetink več kakor prejšnji mesec.

Minister za vključevanje, socialno varnost in migracijo José Luis Escrivá je po seznanitvi s podatki zagotovil, da je dvig inflacije na 4% »prehodna epizoda«. »Inflacija, ki prihaja iz energetskih  trgov, je zelo nestanovitna. Razumem, da obstaja zaskrbljenost, da vpliva na mesečni dohodek, ampak moramo na te podatke gledati srednjeročno«, je poudaril minister. Escrivá je pojasnil, da moramo biti glede inflacije pozorni na ukrepe centralnih bank in upoštevati njihove napovedi, saj je njihovo delo zagotavljanje stabilnosti cen. “Centralne banke nam sporočajo, da je to prehodna epizoda inflacije. Nekaj mesecev bo tako, nato pa se bomo vrnili k stabilnosti cen”, je dejal. 

Evropska centralna banka poziva k potrpljenju

Rast inflacije ni pojav, ki vpliva le na Španijo, naraščanje cen se pojavlja v večini razvitih držav. Včeraj so predsedniki centralnih bank evrskega območja na konferenci, ki jo je organizirala Evropska centralna banka v Frankfurtu, izrazili zaskrbljenost zaradi narastka inflacije. Soočena z njihovo zaskrbljenostjo sta predsednica  Evropske centralne banke, Christine Lagarde, in njen kolega v upravnem odboru Fabio Panetta prosila za potrpljenje. “Ključni izziv je zagotoviti, da se ne odzovemo na pretiran način na prehodno obnašanje inflacije, ki ni povezano s srednjeročnim rokom” je dejala Lagarde. 

Vir: ABC, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine