0.8 C
Ljubljana
četrtek, 2 decembra, 2021

Indija: Življenje ob gori smeti

Piše: Jože Jan

Gora smeti je visoka kakor 18-nadstropni nebotičnik. Indijske oblasti obljubljajo, da jo bodo odpravili s čistilno napravo za odpadke. V Indiji je 3159 smetnjakov te vrste, ki vsebujejo 800 milijonov ton odpadkov.

Najstarejšo indijsko goro smeti, visoko kot 18-nadstropna stavba, ki se nahaja v zahodnem obalnem mestu Mumbai, bo kmalu zamenjala čistilna naprava za odpadke, je obljubil premier Narendra Modi.

Vsako jutro Farha Shaikh stoji na vrhu stoletne gore odpadkov v Mumbaiju in čaka, da pridejo tovornjaki s smetmi. To 19-letno dekle brska po tem smetišču odkar pomni. Običajno iz odpadkov dobi plastične, steklene in kovinske steklenice, ki jih nato proda. Predvsem pa išče pokvarjene mobilne telefone. Farha včasih najde »mrtev« mobilni telefon in ga s svojimi skromnimi prihranki popravi. Ko telefon zaživi, preživi večere ob gledanju filmov, igranju video iger in pošiljanju sporočil prijateljem. Ko nekaj dni pozneje telefon znova preneha delovati, se Farha vrne na smetišče in naprej brska po smeteh.

Več kot 16 milijonov ton odpadkov sestavlja to smetišče. Odpadki se nalagajo do višine 36,5 metra. Z vrha imate razgled na morje. Na kupih smeti so reveži zgradili barake.

 

Škodljivi in onesnaževalni plini

Ob gnitju odpadkov se sproščajo škodljivi plini, vodikov sulfit in ogljikov monoksid. Leta 2016 je bila »gora« prizorišče požara, ki je gorel več mesecev in mesto Mumbai prekril z dimom.

Na žalost ta gora smeti ni edina v Indiji. Center za znanost in okolje (CSE), neodvisna nevladna organizacija s sedežem v New Dehliju, je leta 2020 naštela 3.159 takšnih smetišč po vsej Indiji, ki vsebujejo 800 milijonov ton odpadkov.

1.oktobra je indijski premier Mobi obljubil skoraj 13 milijard dolarjev za »nacionalni program čiščenja«, s katerim bodo namestili čistilne naprave, ki bodo postopoma nadomestile smetišča na prostem. 

Strokovnjaki so skeptični. »Čeprav bi to bilo dosegljivo v manjših mestih, je zelo težko zagotoviti takšno rešitev za gore odpadkov v velikih mestih«, je izjavil Siddhart Ghansyam Singh, namestnik direktorja programov CSE.

Indija je leta 2000 sprejela predpise, ki občine zavezujejo k predelavi odpadkov, vendar večina občin nima dovolj čistilnih naprav. Mumbai, indijska trgovska prestolnica ima približno 20 milijonov prebivalcev in samo eno čistilno napravo. Zdaj načrtujejo postaviti napravo, ki pretvarja odpadke v energijo.

 

Vir: La Nación , Argentina

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine