12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Indija: Protesti zaradi zakona, ki predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz sosednjih držav, se nadaljujejo

Indijske oblasti so spričo protestov zaradi zakona o državljanstvu v več delih države danes prepovedale množična zborovanja. Protesti proti omenjenemu zakonu se sicer kljub temu nadaljujejo, policija pa je po poročanju tujih tiskovnih agencij prijela že več sto ljudi, ki niso spoštovali prepovedi.

Prepoved zbiranja več kot petih ljudi so davi uvedli v delih prestolnice New Delhi, zvezni državi Uttar Pradesh ter v delu države Karnataka, vključno z mestom Bangalore. S tem želijo zatreti množične proteste in nemire zaradi zakona o državljanstvu, v katerih je bilo ubitih šest ljudi.

A protesti zaradi spornega zakona, ki predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz sosednjih držav, se nadaljujejo. Demonstracije, ki se jih udeležujejo večinoma študentje, organizacije civilne družbe in pripadniki opozicijskih strank, potekajo v več indijskih mestih. O protestih tako med drugim poročajo iz mest Chandigarh, Lucknow, Hyderabad, Kolkata, Mangalore in Bhopal.

Policija je prijela že več sto ljudi, ki so kljubovali prepovedi. Med njimi sta po poročanju britanskega BBC ugledni zgodovinar in kritik vlade Ramachandra Guha, ki so ga aretirali v Bangaloru. “Protestiram na nenasilen način, zakaj nas ustavljajo,” je dejal Guha za televizijo NDTV, medtem ko so ga policisti vlekli proč. Med aretiranimi v prestolnici pa je politični aktivist Yogendra Yadav.

V New Delhiju policisti ljudem skušajo preprečiti, da bi se udeležili demonstracij. V središču prestolnice je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zaprtih najmanj 16 postaj podzemne železnice. Policija je v mestu postavila barikade in pregleduje pešce, zaradi česar so nastali veliki prometni zastoji. Največja operaterja mobilne telefonije v Indiji Airtel in Vodafone pa sta sporočila, da v delih New Delhija zaradi spoštovanja prepovedi protestov začasno ne deluje njuno mobilno omrežje.

Žarišče protestov je bilo v zadnjih dneh v severovzhodnih zveznih državah, kjer že dolgo tlijo medetnične napetosti. Tam ljudje nasprotujejo zakonu o državljanstvu, ker se bojijo, da bo več sto tisoč priseljencem iz Bangladeša, med katerimi so številni hindujci, omogočil, da ostanejo v Indiji.

Sporni zakon med drugim predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz Afganistana, Bangladeša in Pakistana. Kritiki menijo, da gre za poskus premierja Narendre Modija, da bi marginaliziral 200 milijonov indijskih muslimanov. Modi te očitke zanika.

Urad visokega komisarja ZN za človekove pravice je minuli teden izrazil zaskrbljenost, da bi zakon lahko spodkopal zavezanost enakosti pred zakonom, ki je zapisana v indijski ustavi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine