-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Indija brez milosti: z letalskimi napadi nad islamiste v Kašmirju; Pakistan napoveduje maščevanje

Indija je danes sporočila, da je v pakistanskem delu pokrajine Kašmir izvedla letalske napade na položaje islamistične skupine Džaiš e Mohamed, pri čemer je bilo ubitih veliko njenih pripadnikov. Pakistan je v odzivu sporočil, da si pridržuje pravico do odgovora na indijsko agresijo.

 

“Davi je Indija napadla največje oporišče skupine Džaiš e Mohamed v Balakotu,” je povedal visoki predstavnik indijskega zunanjega ministrstva Vijay Gokhale. “V tej operaciji je bilo ubitih veliko teroristov, vaditeljev, visokih poveljnikov in džihadistov Džaiš e Mohameda, ki so se urili za napade,” je dodal.

“Prejeli smo verodostojne obveščevalne podatke, da je skupina načrtovala nove samomorilske napade v Indiji. Zaradi neposredne grožnje so bili ti preventivni napadi nujni,” je še povedal Gokhale po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Pakistan je sporočil, da je Indija prekršila črto, ki Kašmir deli na indijski in pakistanski del. To se je po poročanju BBC zgodilo prvič po letu 1971, ko je potekala vojna med državama.

Pakistanska letala so indijska še pred zoro pregnala iznad pakistanskega ozemlja, je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Asif Gafur. Po njegovih besedah indijski napadi niso zahtevali smrtnih žrtev, prav tako pa niso zadeli infrastrukture.

Vodja pakistanske diplomacije Šah Mehmud Kureši je ob tem posvaril, da si njegova država pridružuje pravico do samoobrambe in ustreznega odgovora.

Odnosi med državama so se še dodatno zaostrili po napadu na konvoj z indijskimi vojaki sredi februarja v indijskem delu Kašmirja, v katerem je umrlo več kot 40 pripadnikov indijske vojske. Odgovornost za napad je prevzela skupina Džaiš e Mohamed, ki deluje v Pakistanu. New Delhi trdi, da je Islamabad sokriv za ta napad, kar pa ta zanika.

Kitajska je po današnjem incidentu obe strani pozvala k zadržanosti in stabilizaciji razmer v regiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine