6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Igor Zagrebelny: Rusija preprosto ne more prenesti, da bi bila ob njej resnično suverena Ukrajina

Piše: Álvaro Peñas

Intervju z Igorjem Zagrebelnyjem, filozofom in direktorjem raziskovalnega in analitičnega centra “Politična teologija”. Zagrebelny je avtor več knjig, med drugim “Apostolstvo meča” (2017), “Intermarium: skoraj izgubljena priložnost” (2019) in “Evropske kronike” (2020).

Trenutno služite v ukrajinskih teritorialnih obrambnih silah. Kaj mi lahko poveste o svojih vojaških izkušnjah? Kakšen je po vašem mnenju razvoj vojne?

Moja vojaška izkušnja se je začela poleti 2014 v Ukrajinskem prostovoljskem korpusu (ukrajinsko DUK), vojaškem krilu gibanja Desni sektor, ki sem mu takrat pripadal. Ta izkušnja je bila majhna, vendar bolj zgoščena kot zdaj. Septembra 2014 so mi ukazali, naj se vrnem v Kijev in se vključim v informacijsko politiko “Desnega sektorja”.

Kar zadeva sedanjo fazo vojne, sem se na samem začetku vojne pridružil brigadi teritorialne obrambe, ki je branila Kijev. Le nekatere enote naše brigade so se v bojih spopadle s sovražnikom. Moja enota je bila le na drugi obrambni črti in ni sodelovala v nobenem spopadu. Zaenkrat je naša enota zadržana na območju Kijeva za primer ponovnega vdora s severa, vendar jo bo prej ali slej treba poslati na vzhod. Mislim, da bo ta vojna dala dovolj nalog za vse. Nisem vojaški strokovnjak, da bi lahko napovedal njen prihodnji potek. Rad bi povedal, da imamo človeške sile za nadaljevanje boja. Nadaljnji potek vojne bo močno odvisen od dobave orožja Ukrajini, vključno z artilerijo.

Več TUKAJ.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine