2.2 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Huaweijeva oprema za 5G že na Norveškem

Norveški minister za digitalizacijo Nikolai Astrup je potrdil, da ne bodo ovirali Huaweija pri gradnji omrežja 5G. Tako največji operater Telenor že testira tudi Huaweijevo opremo za omrežje pete generacije. Državni operater, ki ima 182 milijonov naročnikov v osmih državah Evrope in Azije, je namreč tik pred izbiro dobavitelja opreme za omrežje 5G. Kot pravi prvi mož podjetja Peter-Boerre Furberg se pogovarjajo z vsemi potencialnimi partnerji, poroča Forbes.

Zadnja norveška odločitev je drugačna od tiste v januarju, ko je še takratni pravosodni minister Tor Mikkel Wara napovedal, da bodo Huawei vzeli pod drobnogled. K sankcijam proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu so ZDA pozivale vse zaveznice, saj domnevajo, da bi Peking lahko opremo Huaweija uporabil za vohunjenje, kar pa je kitajska družba večkrat zanikala. Zato je Huawei v ZDA pristal na seznamu tveganih tujih tehnoloških podjetij.

Kljub temu pa kitajsko podjetje, ki velja za vodilnega v razvoju 5G omrežja, povečuje svojo prisotnost po svetu, saj ima sklenjenih že 54 komercialnih pogodb z operaterji, od tega 28 v Evropi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine