10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Huawei z rekordno prodajo pametnih telefonov

Največji svetovni dobavitelj opreme za telekomunikacijske operaterje in drugi največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov je leto 2019 zaključi z rastjo prodaje. Huaweijeva prodaja je lani zrasla za 18 odstotkov na 122 milijard dolarjev (okoli 108 milijard evrov), kar je sicer nižje od zastavljenih internih ciljev podjetja. Na to je močno vplivala uvrstitev na seznam tveganih tujih telekomunikacijskih podjetij v ZDA. Načrti za 2020 pa so podobni lanskim.

 

Spomnimo, da je administracija Donalda Trumpa, zaradi domnevne možnosti vohunjenja, kitajskega velikana uvrstila na črno listo, kar je močno ohromilo dobavo pomembnih sestavnih delov za kitajske telekomunikacijske naprave. Kljub temu je Huaweiju z vojsko lastnih inženirjev uspelo razviti vrhunske tehnologije in zmanjšati odvisnost od ameriških delov. Tako ostaja drugi največji proizvajalec pametnih telefonov, kjer je lani zabeležil rekordno 16,5-odstotno prodajo 240 milijonov naprav. Najbolj je na rast vplival kitajski trg, kjer Trumpove sankcije nimajo takega vpliva, saj Googlovih aplikacij niso mogli uporabljati že prej.

Kljub vsemu pa letošnje poslovno leto za podjetje ne bo tako rožnato. Težava je predvsem v podpori za Googlove storitve, kar bi lahko uporabnike preusmerilo k Samsungu ali kateri drugi znamki. Poleg tega bo prepoved sodelovanja s Huaweijev verjetno vplivala tudi na področje poslovanja s podjetji, ki izdeluje strežnike in prodaja rešitve za pametna mesta. Bitka se bo bila tudi za 5G, kjer ima Huawei podpisanih že 60 pogodb z operaterji po celem svetu. Pridružuje se jim tudi poljski Play Communications, ki načrtuje uvedbo omrežja 5G v mestu Gdynia. Rival Cyfrowy Polsat pa je naznanil gradnjo prvega omrežja 5G na Poljskem, ki bo v začetku pokrivalo sedem mest.

Zadnje novice

Sorodne vsebine