5.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Huawei bo v EU postavil proizvodni center za 5G

Največji proizvajalec telekomunikacijske opreme na svetu bo v EU vzpostavil bazo za 5G, kjer bo letno proizvedel za več milijard evrov proizvodov. O lokaciji prve tovrstne tovarne izven Kitajske se še pogovarjajo.

Evropa je za Huawei drugi najpomembnejši trg, zato se je tehnološki velikan odločil, da na evropskih tleh postavi proizvodni center za 5G. Tu bo na leto proizvedel za več milijard evrov produktov.

»Ker je Evropa eden naših strateških trgov, imamo v regiji veliko globalno pomembnih strateških kupcev. Zato verjamemo, da je pametna poteza, da tu vzpostavimo proizvodno bazo 5G, ki bo podprla prihodnji desetletni, dvajsetletni razvoj na tem trgu, pa tudi v sosednjih regijah,« je dejal glavni predstavnik Huaweija pri institucijah EU Abraham Liu.

Drugačno bitko Huawei bije s Trumpovo administracijo. Iz ameriškega zveznega urada za industrijo in varnost so sporočili, da Huaweiju podaljšujejo dovoljenje za omejeno sodelovanje z ameriškimi podjetji za nadaljnjih 45 dni.

Čeprav se ZDA na vse pretege trudijo Huawei izključiti iz igre za 5G in k temu pozivajo tudi zaveznice, pa vse več evropskih držav kitajskemu velikanu prižiga zeleno luč, četudi z določenimi omejitvami. Nazadnje sta na to pot stopili še Velika Britanija in Francija. Medtem ko se na drugi strani Atlantika Kanada, na katero prav tako pritiskajo ZDA, o prepovedi Huaweija še odloča. Je pa kanadski telekomunikacijski operater Telus že naznanil, da bo v prvem modulu omrežja 5G sodeloval s Huaweijem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine