17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Huawei bo podvojil proizvodnjo 5G baznih postaj

Kljub blokadam na ameriškem trgu, Huawei nadaljuje proizvodnjo baznih postaj za 5G omrežje brez ameriških delov in utrjuje pristnost v Evropi. Kot pričakujejo v podjetju bo letna proizvodnja baznih postaj 5G prihodnje leto dosegla 1,5 milijona enot, skoraj še enkrat toliko kot naj bi jih po ocenah proizvedli letos, poroča Reuters.

 Generalni direktor Huaweija Ren Zhengfei je napovedal tudi, da so pripravljeni zahodnim podjetjem za enkratno plačilo prodati svoje tehnologije 5G, vključno s patenti, kodo, načrti in proizvodnim znanjem. Šel je še dlje, češ da je Huawei pripravljen licenco za svoje 5G mobilne tehnologije izdati ameriškemu podjetju in da se ob tem ne bojijo ustvarjanja konkurence. Trenutno ima Huawei sklenjenih več kot 60 komercialnih pogodb z vodilnimi svetovnimi operaterji za gradnjo 5G omrežij.

Poleg tega si kitajski velikan utrjuje pot na britanski tehnološki trg, saj je kupil 0,7-odstotni delež v raziskovalnem skladu OSI, ki je povezan za Univerzo v Oxfordu. S tem je kitajski velikan dobil vpogled v vrhunske britanske  inovacije. Sklad Oxford Sciences Innovation (OSI) je med vlagatelji tveganega kapitala znano po dostopu do vrhunskih tehnologij, ki prihajajo iz Oxforda. Kot je poročal Financial Times, bo Huaweijev delež v OSI-ju omogočil dostop do portfelja podjetij s področij, kot so umetna inteligenca, računanja, energije, obrambe in zdravja.

Naložbe v Veliki Britaniji so del načrta, kako zapolniti praznino, ki nastaja zaradi pritiskov na podjetje na ameriškem trgu. Kot je v pogovoru za BBC v začetku leta dejal generalni direktor Huaweija Ren Zhengfei, bodo več investirali v Veliko Britanijo, če jim ZDA ne bodo zaupale.

Seveda to ni edina naložba Huaweija v Veliki Britaniji, saj so pred kratkim v Londonu odprli nov laboratorij za računalniški vid in umetno inteligenco, tik ob sosednji Facebook in Google. Huawei ostaja prisoten tudi na Japonskem, kjer, kot kaže raziskava Nikkei, 80 odstotkov podjetij, med njimi Sony in Panasonic, potrjuje, da še vedno sodelujejo s kitajskim velikanom. Ta v deželo vzhajajočega sonca na leto prinese šest milijard dolarjev, čemur se je, kljub ameriškim pozivom k bojkotu, težko upreti.

Huawei ima sklenjenih že več kot 60 komercialnih pogodb za gradnjo mobilnih omrežij pete generacije z vodilnimi svetovnimi operaterji. Do konca tretjega četrtletja 2019 pa je več kot 700 mest, 228 podjetji iz seznama Fortune Global 500 in 58 s Fortune Global 100 kot partnerja v procesu digitalizacije izbralo ravno Huawei.

Zadnje novice

Sorodne vsebine