14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Hrvati v seriji razkrili, kako je diktator Tito pred smrtjo prejel zakrament bolniškega maziljenja s strani ljubljanskega nadškofa

Na HRT bo premierno predvajana nova igrano-dokumentarna serija “Rat prije rata” (Vojna pred vojno), ki med drugim razkriva informacije o dogajanju tik pred Titovo smrtjo in kaj je sledilo za tem, kako je slovenski odsek Udbe prikrival resnico o Titovem vedno slabšem zdravstvenem stanju in kako hitro so bili določeni izrinjeni in drugi rehabilitirani v jugoslovanski politiki.

Dokumentarna serija, ki se ukvarja z razpadom Jugoslavije se po poročanju Večernjega lista posveča “najbolj dramatičnem obdobju po II. svetovni vojni, ki se je končalo s poslednjo vojno v Evropi.”

Serija naj ne bi zgolj skušala dokumentirati ključne dogodke temveč tudi osvetliti ozadje ključnih političnih, diplomatskih, obveščevalnih, policijskih in vojaških dejavnosti v komunistični Jugoslaviji. Ena od obravnavanih tem je tako tudi smrt jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita.

Prikrivanje podatkov

Medtem ko se je koncilij zdravnikov boril za Titovo življenje, so oblasti javnosti prikrivale, da je bil jugoslovanski diktator priključen na aparate in je že tri mesece potreboval respirator piše v dosjeju operativne akcije “Centar”, ki je nastal po Titovem prihodu v ljubljanski klinični center. Slovenski odsek Udbe je te informacije skrival pred javnostjo in dnevno zbiral podatke o vseh, ki so bili smatrani za sovražnika države.

Iz poročila republiškega sekretariata za notranje zadeve, št I/2-BM-Z-, 10.1.1980 (vir: printscreen Večernji)

Pred smrtjo prejel krščanski zakrament bolniškega maziljenja

Del partijskega in obveščevalnega vrha si je vedoč, da se Tito več ne bo zbudil začel prisvajati oblast. Tik pred smrtjo so po njihovem celo ukazali ljubljanskemu nadškofu Alojziju Šuštarju (čeprav uradni viri pravijo, da ga je mazilil Franček Križnik, ki je kasneje umrl v sumljivih okoliščinah op. ur.), naj se nemudoma zglasi pri umirajočem diktatorju, da bi pred smrtjo prejel zakrament bolniškega maziljenja. Diktatorjeva smrt pa je poskrbela za izrinjanje enih in rehabilitacijo drugih v javnosti. S tem, se je tako tudi začel razkroj Jugoslavije, ki je od Titove smrti naprej umirala na obroke.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine