8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Hrvaško sodišče oprostilo Todorića po prvi obtožnici za Agrokor

Zagrebško sodišče je danes nekdanjega prvega moža koncerna Agrokor Ivico Todorića ter še tri osebe oprostilo kaznivih dejanj v koncernu. Sodba še ni pravnomočna. Šlo je za prvo obtožnico proti Todoriću. Obtožen je bil, da je s tremi sodelavci Agrokor oškodoval za 1,25 milijona evrov. 

 

Dolga leta najbogatejši Hrvat Todorić in nekdanji izvršni finančni direktor v koncernu Ante Huljev sta bila obtožena, da sta leta 2013 zlorabila svoj položaj v koncernu. A očitno tožilstvo ni prepričalo sodnikov, da sta Todorić in Huljev omogočila plačilo 1,25 milijona evrov za storitve švicarske svetovalne družbe, čeprav sta vedela, da ne bodo opravljene.

Sodišče je danes oprostilo tudi avstrijsko državljanko Nicole De Rossi, ki je bila odgovorna oseba v švicarski družbi, ter nekdanjo članico uprave Agrokorja Piruško Canjugo. De Rossijeva je bila obtožena pomoči pri izpostavljanju računov, Canjugova pa spodbujanja Todorića in avstrijske državljanke k storitvi kaznivega dejanja. Huljev in De Rossijeva sta bila tudi lastnika švicarske družbe.

Vsi obtoženi so na začetku sojenja zavrnili navedbe tožilstva, ki je danes napovedalo pritožbo na odločitev sodišča.

Todorić je imel med sojenjem odvetnico po uradni dolžnosti, a je zavračal sodelovanje z njo kot tudi udeležbo v postopku. Danes je prišel na sodišče in je po sodbi pred novinarji znova zatrdil, da je šlo za “lažno in pošastno obtožnico”.

Za sprožitev sodnega postopka je znova obtožil hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Trdi, da je bil Plenković pokrovitelj odtujevanja zasebnega premoženja Agrokorja v času priprave zakona o postopku izredne uprave v sistemsko pomembnih podjetij, ki je bolj znan kot lex Agrokor.

“Zdaj pa se bojim, da se bo Plenković izgovoril, da je pravosodje neodvisno, nato pa bo nadaljeval pritisk na državno tožilstvo,” je izjavil Todorić. Kot je poudaril, se v danes končanem postopku sploh ni branil, kot se ne bo branil tudi v drugem postopku, v katerem je prvoobtoženec za domnevni kriminal v Agrokorju.

Proti Todoriću in še 14 osebam so prejšnji mesec vložili še drugo, veliko obsežnejšo obtožnico zaradi gospodarskega kriminala. Tožilstvo trdi, da je Todorić v sodelovanju s svojima sinovoma ter 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly iz blagajne na zasebne račune nezakonito nakazal najmanj 130 milijonov evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine