5 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Hrvaški vrh se bo ločeno spomnil žrtev povojnih pobojev

Zaradi pandemije novega koronavirusa letos ne bo načrtovane osrednje spominske slovesnosti za hrvaške žrtve povojnih pobojev na Libuškem polju v Avstriji. Namesto tega bodo 16. maja pod pokroviteljstvom hrvaškega sabora položili vence pri Pliberku in v Zagrebu ter imeli mašo v Sarajevu. Hrvaški predsednik Zoran Milanović bo venec položil na Teznem.

 

Milanović bo tudi letos položil venec k obeležju v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru, kje je največje množično grobišče hrvaških žrtev povojnih pobojev, so potrdili v uradu hrvaškega predsednika.

Predsednik Hrvaške je kot nekdanji šef opozicijske SDP prižgal svečo na Libuškem polju leta 2008, potem pa se je izogibal spominski slovesnosti pri Pliberku. Vztraja, da se na Libuškem polju ne spominjajo žrtev, temveč povzdigujejo ustaško Neodvisno državo Hrvaško (NDH).

Žalne slovesnosti za več deset tisoč pobitih Hrvatov, med katerimi so bili večinoma pripadniki poraženih sil NDH, pri Pliberku potekajo sredi maja od leta 1952. Na Hrvaškem je sobota ali nedelja, ki je najbližja 15. maju, uradni dan spomina na žrtve boja za svobodo in neodvisnost Hrvaške.

Organizatorji spominske slovesnosti iz hrvaškega častnega pliberškega voda so napovedali, da bo v soboto na Libuškem polju največ deset ljudi, ki bodo položili vence in prižgali sveče. Med njimi bo tudi hrvaški veleposlanik v Avstriji Daniel Glunčić.

Napovedano slovesnost polaganja vencev z molitvijo bodo v soboto na Koroškem predvidoma spremljali protesti dveh skupin nasprotnikov prireditve, je danes poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Spominjajo, da je bilo mogoče v zadnjih letih na slovesnosti večkrat videti ustaške simbole, tiste, ki so jih nosili, pa so kaznovali v skladu avstrijsko zakonodajo, ki to prepoveduje.

Predsednik sabora Gordan Jandroković bo v soboto položil vence na zagrebškem pokopališču Mirogoj. Na pokopališču v Zagrebu je napovedanih največ 40 ljudi, kar bo v skladu z epidemiološkimi ukrepi. Prireditev pa bo v živo predvajala hrvaška televizija HTV.

Del letošnje slovesnosti bo tudi maša, ki so jo napovedali za soboto v katedrali v Sarajevu, ki jo bo prav tako prenašala HTV. Maši v Sarajevu sicer nasprotujejo mnogi državljani in javne osebe v BiH, med drugim vsi trije člani predsedstva države.

Predsedujoči predsedstvu BiH Šefik Džaferović je prejšnji teden pozval bosanskega škofa, kardinala Vinka Puljića, naj to mašo odpove. Meni, da se povojni dogodki, povezani s Pliberkom, predvsem zlorabljajo za poskus rehabilitacije ustaške ideologije, in to v dnevih, ko celotna Evropa slavi zmago nad fašizmom. Nasprotniki maše so napovedali mirne sobotne proteste pred katedralo.

Kardinal Puljić je v četrtkovem pogovoru za hrvaški katoliški radio v Zagrebu dejal, da bi odpoved maše pomenila kršitev zakona BiH o verski svobodi in tudi kršitev mednarodne pogodbe med BiH in Vatikanom. Napovedal je, da namerava med mašo spregovoriti o nedolžnih hrvaških žrtvah, a se tudi ograditi od vseh zločinov, ne glede na storilce.

Zadnje novice

Sorodne vsebine