19.3 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Hrvaški udbovec obsojen na 30-letno zaporno kazen zaradi umora hrvaškega izseljenca

Zagrebško sodišče je danes nekdanjemu pripadniku jugoslovanske in hrvaške obveščevalne službe Josipu Perkoviću, ki je bil v Nemčiji obsojen na dosmrtni zapor zaradi sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića, določilo 30 let zapora. Kazen so prilagodili hrvaški zakonodaji, saj bo Perković kazen prestajal na Hrvaškem.

Hrvaška je leta 2014 Perkovića izročila Nemčiji, ko se je nemško pravosodje zavezalo, da ga bodo v primeru obsodbe vrnili na prestajanje kazni na Hrvaško.

Nemško vrhovno sodišče je maja potrdilo dosmrtni zapor za 73-letnega Perkovića in njegovega kolega 76-letnega Zdravka Mustača, potem ko sta bila avgusta 2016 na prvi stopnji obsojena zaradi sodelovanja pri umoru Đurekovića.

Perkovića so spoznali za krivega, da je načrtoval in organiziral umor Đurekovića, Mustača pa, da je kot takrat nadrejeni Perkoviću naložil, naj načrtuje in organizira umor, ki se je zgodil v bavarskem mestu Wolfratshausen nedaleč od Münchna leta 1983.

Predsednik zagrebškega županijskega sodišča Ivan Turudić je danes potrdil, da je zunajobravnavni senat sodišča Perkoviću določil 30 let zapora. Kot je pojasnil, je kazen za politični umor prilagojena hrvaški zakonodaji, Perković pa bo tako kot v Nemčiji po 15 letih v zaporu lahko zaprosil za pogojno izpustitev na prostost.

Pričakovati je pritožbo Perkovićeve obrambe, ki je menila, da bi morali nekdanji visoki uradnik obveščevalnih služb dobiti največ 15 let zapora. Perković in Mustač sta se zaradi odločitve nemškega sodišča pritožila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Za prilagoditev Mustačeve kazni hrvaški zakonodaji je pristojno sodišče v Veliki Gorici pri Zagrebu, ki se še ni izreklo o višini njegove kazni.

Na Hrvaškem je bilo neuradno slišati, da bosta Perković in Mustač v naslednjih nekaj tednih prispela na prestajanje kazni v hrvaški zapor.

Zadnje novice

Sorodne vsebine