24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Hrvaški predsednik Milanović bo ignoriral proslavo v Zadru ob 28-letnici osvoboditve masleniškega mostu. In razlog? Geslo “Za dom spremni”

Vir: STA

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je odpovedal sodelovanje na današnji slovesnosti ob 28. obletnici vojaške operacije Maslenica, ki je potekala leta 1993 v zaledju Zadra. Kot so pojasnili v njegovem uradu, ni sprejemljivo, da so v uradnem protokolu spominske slovesnosti tudi osebe, ki nosijo ustaške oznake in gesla Za dom spremni.

Milanović je ob prihodu v Zadar med udeleženci opazil osebe, ki so nosile ustaške znake in zloglasno ustaško geslo. Hrvaški predsednik je zato poklical premierja Andreja Plenkovića in ga opozoril, da je takšno obnašanje nesprejemljivo, so sporočili iz Milanovićevega urada.

“Glede na to, da se je potem pokazalo, da so se tudi uradnega protokola udeležile osebe, ki imajo na sebi ustaška obeležja in pozdrav, je predsednik republike odpovedal sodelovanje v programu,” so zapisali. Potrdili so, da je Milanović kot vrhovni poveljnik hrvaških oboroženih sil ukazal, da slovesnost zapustijo tudi načelnik glavnega štaba hrvaške vojske admiral Robert Hranj in vsi vojaški poveljniki.

Iz zadrske županije so potrdili, da so na današnjo spominsko slovesnost pozvali po enega predstavnika vseh združenj z območja županije, ki izhajajo iz vojne na Hrvaškem. Med njimi je bil tudi predstavnik Hrvaških obrambnih sil (Hos), ki so bile ustanovljene na Hrvaškem in v BiH kot vojaška organizacija skrajno desne Hrvaške stranke prava (HSP), ki je javno poveličevala nekdanjo ustaško Neodvisno državo Hrvaško (NDH).

Na kraju dogodka je bilo tudi več nekdanjih pripadnikov Hosa v črnih uniformah in z ustaškimi simboli. Tajnik zadrskega združenja Hosa Ante Baraba Knez je za regionalno televizijo N1 potrdil, da so bili uradno povabljeni na slovesnost ter da niso nameravali nikogar žaliti. “Naj pride (Milanović) pred mene in naj mi pove, da ga to moti. Moji bratje in jaz smo pod temi označbami krvaveli,” je povedal Baraba Knez.

Z operacijo Maslenica je hrvaška vojska januarja 1993 osvobodila zaledje Zadra in znova vzpostavila prometno povezavo med Dalmacije in celinskim delom države.

Milanović je maja lani zapustil uradno spominsko slovesnost ob 25. obletnici zmagovite hrvaške vojaške operacije Blisk v Okučanih, ker se je eden od veteranov pokazal v obleki z ustaškim napisom Za dom spremni.

Hrvaški premier Andrej Plenković je večkrat obsodil ustaški režim. Obenem je izpostavljal priporočilo vladne skupine za soočanje z zgodovino, da je sporno geslo možno uporabljati izjemoma med veteranskimi spominskimi slovesnostmi. Hrvaška zakonodaja predvideva kazni za zloglasno ustaško geslo, a je bilo veliko primerov, ko so sodišča storilce tovrstnih prekrškov oprostila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine