15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Hrvaški predsednik bi ustavno sodišče enostavno – ukinil!

Piše: G. B.

Včerajšnja tiskovna konferenca hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, sicer nesojenega “mesije” SDP za prevzem vodenje vlade, je očitno izpadla še bolj pikantno, kot smo sprva mislili. Povzetek tiskovne agencije Hina to dokazuje. 

Poročali smo že, da je Zoran Milanović izjave predsednika hrvaškega ustavnega sodišča razglasil kar za “pripravo na državni udar”, sam sebe pa je označil kot “optimalnega” kandidata za vodenje vlade. Vendar da to ni “ultimativno”. Nekaj pa je gotovo: Milanović se zaveda, da nima veliko možnosti, očitno ni pričakoval takšnega razpleta na volitvah. Morda bo sedaj poskušal iti naprej, a zagotovo ga čaka izziv: predlagati mandatarja. Bi lahko zavrnil Andreja Plenkovića, če bi slednji dosegel sporazum s koalicijskimi partnerji? Prepričan je namreč, da mora Plenkovićeva vlada oditi.

Prvi odgovor pa bo dala konstitutivna seja sabora. Vendar, pravi Milanović, se povsem realno lahko zgodi, da bo sabor v tej sestavi razpuščen, če ne bo uspešen v formiranju izvršne oblasti.

Na tiskovni konferenci je Milanović dal pokazati fotografije, na katerih naj bi se skupaj družili predsednik ustavnega sodišča Miroslav Šeparović ter vidni člani HDZ Branko Bačić, Oleg Butković in nekdanji župan Korčule Andrija Fabris. Češ, takole sprejemajo odločitev. “Poznate te velikaše, dragi ljudje dobrih namenov? Tako se sprejema odločitev, to je to. Vsak od nas ima botra, to pa je omrežena ekipa. To prihaja iz enega centra, iz centrale. To je to, hrvaška realnost.” Kot pravi, so trije ustavni sodniki spomnili, da je nedaven poziv ustavnega sodišča grob napad na ustavo.

V “Tretji republiki” takšnega ustavnega sodišča ne bo

Kot je še sporočil Milanović, v “Tretji republiki” – karkoli naj bi že to pomenilo – takšno ustavno sodišče ne bo več obstajalo, državljani pa bodo zaščiteni preko drugih instrumentov, kot denimo Evropsko sodišče za človekove pravice. Vendar po njegovo lahko Plenković, ki je po njegovo boter korupcije na Hrvaškem, po ukazu, da mora zapustiti Banske dvore, lahko reče, da ima v rokah odločbo ustavnega sodišča in se ne bo umaknil. “To zgodbo, da je ustava nad hrvaškim narodom, si lahko izmisli samo čudaški um,” pravi Milanović, ki poziva vse, ki so se sedaj smatrali kot opozicija proti korupciji, dokažejo svojo doslednost.

“To je posledica Plenkovićevega paničnega strahu in zato ta reakcija. Preprečili bomo poskuse zloma volje volivcev,” je dodal in vprašal, kaj je naslednje. “Želijo mi vzeti državljanstvo? Tako ne more iti naprej,” je poudaril in s prstom pokazal na Butkovića. “On ni nekdo, da bi me spraševal. Obrekuje ljudi, to ga bo veliko stalo. Kdo je on, da bi me spraševal? Ta človek je bil zaloten pri kaznivem dejanju, obnaša se kot nor,” je zatrdil Milanović.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine