6.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Hrvaški otok, ki iz zraka izgleda kot velikanski prstni odtis

Piše: Jože Jan

Obstajajo otoki različnih oblik, polni luksuznih hotelov, apartmajev in nakupovalnih središč. Za vzorec Dubaj, So pa  tudi takšni, ki imajo drugačne in edinstvene oblike. Hrvaška ima otok, ki je videti kot prstni odtis.

Baljenac je eden izmed 249 otokov šibenskega arhipelaga, ob obali Dalmacije. Otok, ki meri komaj 0,14 kvadratnih kilometrov, svoj videz dolguje kamnitim zidovom, ki so jih postavili kmetje bljižnjega otoka Kaprije, da bi zaščitili svoje pridelke pred vetrom.

Otok Baljenac je nenaseljen (edini prebivalci otoka so zajci). V 19. stoletju so kmetje sosednjega otoka na Baljenacu posadili fige, pomaranče, vinsko trto in oljke. Da bi preprečili, da bi jim močan veter podrl nasade, so zgradili suhe zidove v skupni dolžini 23 kilometrov.

Zaradi teh zidov je otok s kamnitim terenom in 1431 metrov dolgo obalo podoben človeškemu prstnemu odtisu, kot je razvidno iz slik, ki jih je posnel Google Earth.

Uradniki za ohranjanje kulture hrvaške vlade so spoznali edinstvenost otoka in so se odločili zaprositi UNESCO, da otok vključi na seznam območij svetovne dediščine.

Za obisk otoka, hrvaška turistična agencija organizira izlete z ladjo, otok pa se samo obkroži, ker nanj ni dovoljen dostop. 

Vir: El Mundo, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine