12 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Hrvaška zavrnila očitke BiH o kršenju sporazuma o nasledstvu

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes zavrnilo navedbe predsedstva BiH, da Hrvaška z izvajanjem svojega zakona o upravljanju državnega premoženja krši sporazum o nasledstvu po nekdanji SFRJ. Kot so sporočili s sedeža hrvaške diplomacije, Hrvaška na noben način ni kršila sporazuma, BiH pa je odstopila od sklenitve dvostranskega sporazuma.

Predsedstvo BiH je v četrtkovi izjavi, pod katero so se podpisali vsi trije člani predsedstva, Milorad Dodik, Šefik Džaferović in Željko Komšić, potrdilo, da so naložili zunanjemu ministrstvu v Sarajevu, naj v diplomatski noti obvesti generalnega sekretarja ZN kot depozitarja sporazuma o nasledstvu, da Hrvaška s svojim zakonom o upravljanju z državnim premoženju krši ta sporazum.

Od vlade BiH so zahtevali poročilo o dejavnostih, ki jih je sprožila, da bi zagotovila zaščito in povračilo premoženja fizičnih in pravnih oseb iz BiH kot tudi premoženja BiH na Hrvaškem. Angažirali so tudi pravosodje BiH, da bi začeli postopek za nepriznavanje hrvaškega zakona.

Napovedali so, da bodo pisali predsednikoma hrvaške države in vlade Kolindi Grabar-Kitarović in Andreju Plenkoviću z zahtevo po spoštovanju sporazuma o nasledstvu kot pogodbi, ki ima prednost nad domačo zakonodajo. Zahtevajo tudi povračilo vsega premoženja BiH, ki je na Hrvaškem.

Hrvaško zunanje ministrstvo se je danes odzvalo s sporočilom za javnost, v katerem so navedli, da hrvaški zakon o upravljanju z državnim premoženjem na noben način ne posega v premoženjsko-pravni status nepremičnin, ki so vpisane kot družbena lastnina s pravico razpolaganja subjektov, ki nimajo sedeža na Hrvaškem niti statusa pravne osebe, vključno s tistimi iz BiH.

Kot so dodali, zakon ureja način upravljanja z nepremičninami do sklenitve ustreznih mednarodnih pogodb ali do sprejetja odločitve o izjemi od prepovedi razpolaganja s konkretno nepremičnino, ko se na nek drugi način pride do reševanja premoženjsko-pravnega statusa.

Izpostavili so, da je bila Hrvaška pripravljena urediti premoženjsko-pravna vprašanja z BiH na podlagi dvostranske mednarodne pogodbe, kot je to storila s Slovenijo in Makedonijo, a je BiH odstopila od že dogovorjenega besedila pogodbe.

Hrvaški sabor je konec maja sprejel zakon o upravljanju državnega premoženja, ki omogoča pristojnemu ministrstvu, da za omejen čas upravlja nepremičnine, ki so v zemljiških knjigah vpisane kot lastnina hrvaške države z opombo prepovedane uprave, glede na to, da so nepremičnine predmet nasledstva in naj bi bile v lasti nekdanjih jugoslovanskih republik, s katerimi pa Hrvaška ni podpisala ustrezne mednarodne pogodbe.

Zakon omogoča hrvaškemu ministrstvu za državno premoženje oddajanje nepremičnin v večletni najem, kot so počitniški domovi in kampi ter nekatera zemljišča, v primeru, da nameravajo investitorji vlagati v turistične namene.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine