25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Hrvaška zaradi koronavirusa postavila zabojnike za epidemiologe na dveh mejnih prehodih s Slovenijo; Slovenija pa na mejo z Italijo – nič

Hrvaške oblasti so danes na skupnih mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavile zabojnike, kjer bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi. Gre za dodatne ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v več italijanskih deželah. Danes so prvo okužbo zabeležili tudi na Hrvaškem.

V zabojnikih bodo izvajali epidemiološko razvrščanje potnikov, za katere bodo ocenili, da bi po vstopu na Hrvaško potrebovali zdravniški nadzor, so danes pojasnili v policijski upravi s sedežem na Reki. Izbrali so mejna prehoda, preko katerih poteka večina cestnega prometa med Hrvaško in Italijo.

Iz štaba primorsko-goranske županije za nalezljive bolezni so dodali, da so tudi pred poslopjem zavoda za javno zdravstvo na Reki postavili šotor Rdečega križa, v katerem bodo sprejemali in pregledovali osebe, za katere je določen epidemiološki nadzor.

Na območju primorsko-goranske županije je pod nadzorom epidemiologov nekaj manj kot 30 oseb, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Na območju županije so določili tudi objekt, v katerem bodo morebitne zbolele osebe namestili v izolaciji, a točne lokacije niso želeli razkriti.

V reški kliniki za okužbe so v noči na torek prejeli devet oseb, ki so delale v eni od italijanskih tovarn, v kateri je bilo 20 okuženih delavcev. Laboratorijske preiskave so nocoj pokazale, da niso okuženi s koronavirusom in jih bodo spustili domov, so potrdili na Reki.

Medtem so danes v Zagrebu potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. Gre za 26-letnika, ki je bil skupaj z dekletom prejšnji teden v Milanu na nogometni tekmi lige prvakov med Atalanto in Valencio. Po vrnitvi iz Milana je bil v prejšnji petek tudi na delovnem mestu v družbi Ericsson Nikola Tesla.

Poleg mlajšega moškega so zaradi suma okužbe s koronavirusom v izolaciji v Zagrebu še štiri osebe, so potrdile hrvaške zdravstvene oblasti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine