14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Hrvaška trepeta pred črnim scenarijem – pripravlja se migrantski val, veliko večji kot leta 2015!

Evropa se odkrito pripravlja na nov naval migrantov, ki bi lahko povzročil neizmerne politične posledice. V prvih štirih mesecih letos je namreč po podatkih agencije za nadzor meja držav članic Evropske unije Frontex v EU nezakonito prispelo skoraj 30.000 ljudi, medtem ko se je istočasno evidentiralo 15.000 ljudi, ki so se iz Turčije proti Grčiji odpravili po vzhodnomediteranski ali balkanski poti, kjer se je število migrantov v primerjavi z lanskim letom podvojilo. Prav tako je dvakrat več ljudi kot lani (okoli 5000 migrantov) iz Afrike prispelo v Španijo. Preostalih 10.000 migrantov pa se je iz Libije in Tunizije napotilo v južno Italijo.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je hrvaška policija pri nezakonitem prehodu prestregla 1371 migrantov, kar je za 72 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je med njimi največ Afganistancev, Pakistancev, Turkov in Kosovcev, dosti pa je tudi Alžircev, Libijcev in Maročanov.

Največji je pritisk migrantov na območju Karlovačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske in Sisačko-moslavaške županije. Minister za notranje zadeve Davor Božinović je povedal, da če bodo države na migrantski poti proti Zahodni Evropi zaprle svoje meje za migrante, Hrvaška ne bo postala “vroča točka” tako kot Grčija, kjer je okoli 50.000 migrantov. Več kot jasno je, da se je Hrvaška odločila za preprečevanje nezakonitih migracij, in to ne samo ob meji s Srbijo, ampak tudi z Bosno in Hercegovino, saj pot migrantov ne vodi le preko Makedonije in Srbije, ampak tudi Albanije, Črne Gore vse do Bosne in Hercegovine, v katero je od začetka leta po ocenah oblasti vstopilo okoli 5600 migrantov.

70 odstotkov prispelih migrantov že zapustilo BiH
Minister za varnost BiH Dragan Mektić je izjavil, da je kar 70 odstotkov prišlekov zapustilo državo, kar pomeni, da je okoli 4000 migrantov nezakonito prišlo na Hrvaško. Mogoče je predpostaviti, da se je večina uspela prebiti v Slovenijo, glede na to da so v schengenu mejne kontrole med državami manj ostre. Vsak dan hrvaška policija ustavlja migrante na meji z Bosno in Hercegovino, tisti, ki pa jim uspe zaobiti nadzor na meji, prispejo v Slovenijo.

Med najglasnejšimi avstrijski kancler Sebastian Kurz
Ponovna aktivacija balkanske poti, ki med drugim vodi preko Hrvaške in Slovenije in po kateri je v letih 2015 in 2016 v Evropo vstopilo okoli dva milijona migrantov, je izzvala val ostrih reakcij voditeljev držav članic EU, ki jasno sporočajo, da ne želijo novih prišlekov. Najglasnejša je Avstrija, katere kancler Sebastian Kurz je še pred nekaj meseci najavil, da bo svoje predsedovanje Evropski uniji v drugi polovici leta izkoristil za preusmeritev fokusa z razmestitve migrantov na preprečevanje njihovega prihoda v EU. Torej – v dveh tednih, ko bo Avstrija prevzela krmilo EU, bo migrantsko vprašanje postalo vroča politična tema.

Več si preberite TUKAJ.

N.Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine