10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Hrvaška prevzema predsedovanje Svetu Evropske unije

Hrvaška, najmlajša članica Evropske unije, bo danes z geslom Močna Evropa v svetu, polnem izzivov prvič prevzela polletno predsedovanje Svetu EU. Med največjimi izzivi bodo brexit, večletni finančni okvir EU, konferenca o prihodnosti Evrope in širitev unije. Za vrhunec hrvaškega predsedovanja velja majski vrh EU-Zahodni Balkan.

Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da se bodo prve dejavnosti v okviru predsedovanja začele 7. januarja med njegovimi posvetovanji s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Parizu. Na Hrvaškem nato 9. januarja pričakujejo predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, dan za tem pa bo v Zagrebu tudi srečanje s celotno Evropsko komisijo na čelu z njeno predsednico Ursulo von der Leyen.

Plenković bo 14. januarja v Evropskem parlamentu v Strasbourgu predstavil hrvaški program predsedovanja, dva dni zatem pa odpotoval v Berlin na posvetovanja z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Hrvaški progam predsedovanja zajema štiri tematske sklope, v katerih je poudarek na Evropi, ki se razvija, povezuje, varuje in je vplivna na globalni ravni.

Med prvimi nalogami hrvaškega predsedovanja bo izstop Velike Britanije iz EU, napovedan za 31. januar. Z brexitom je povezan tudi morda največji izziv predsedovanja, ki ga je Zagreb prevzel od Helsinkov – evropski proračun za obdobje med letoma 2021 in 2027.

Med pomembnejšimi dogodki hrvaškega predsedovanja bo vrh EU-Zahodni Balkan, ki bo potekal 7. maja v Zagrebu, pa tudi organizacija konference o prihodnosti Evrope.

Večina zagrebških srečanj med predsedovanjem bo potekala v prenovljenem delu poslopja hrvaške nacionalne in univerzitetne knjižnice. Stroški organizacije hrvaškega predsedovanja naj bi znašali med 50 in 70 milijonov evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine