23.4 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Hrvaška napoveduje globoko ohladitev odnosov s Srbijo

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ne bo odšla na obisk v Srbijo, pričakovati je globoko ohladitev odnosov, danes piše hrvaški Jutarnji list, sklicujoč se na vire v državnem vrhu. Razlog so nedavne primerjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića operacije Nevihta s holokavstom. Te je danes obsodilo tudi hrvaško zunanje ministrstvo.

“Po zadnjem izpadu Aleksandra Vučića, ki je primerjal Hrvaško in Hitlerjevo Nemčijo, je tudi zgolj razmišljati o krepitvi odnosov med državama nemogoče,” je Jutarnji list navedel izjave visokega hrvaškega uradnika.

Ta je povedal, da bo za nedoločen čas sledila globoka ohladitev odnosov s Srbijo, kar pomeni, da hrvaška predsednica ne bo obiskala Srbije, čeprav ima Vučićevo vabilo. Prav tako nekaj časa ni pričakovati niti srečanj višjih vladnih predstavnikov obeh držav.

Vučić je v soboto, na predvečer hrvaškega dneva zmage in domovinske hvaležnosti, operacijo Nevihta primerjal s holokavstom. “Hitler je hotel svet brez Judov, Hrvaška, njena politika, pa je hotela Hrvaško brez Srbov, ker so, kot so dejali, ogrožali hrvaško nacionalno bit,” je dejal Vučić. Hrvaško Nevihto, s katero se je končala vojna na Hrvaškem, je Vučić označil za etnično čiščenje in zločin.

Po ocenah vira iz hrvaškega državnega vira, s katerim se je Jutarnji list pogovarjal v ponedeljek, je Vučić s svojimi izjavami populistično zaostril razmere.

“Srbsko vodstvo je strašno razburila navzočnost Izraela in ZDA na obeleženju Nevihte, saj oblasti v Beogradu tamkajšnjo javnost že dolgo prepričujejo, da ima Srbija vse več zaveznikov. Nato pa nad Kninom vidijo izraelske pilote in vsem je jasno, da to ni res, temveč da je Hrvaška v mnogo boljšem položaju,” je povedal visoki uradnik.

Kot je še ocenil, ima Vučić poleg tega še notranji problem, priznanje Kosova, “in zato srbsko javnost kupuje s takšnimi nacionalističnimi izpadi”.

Na Vučićeve izjave se je danes odzvalo tudi hrvaško zunanje ministrstvo. “Primerjava z nacističnim režimom je zamenjana trditev, saj je prav režim srbskega predsednika Slobodana Miloševića ob pomoči JLA in dela hrvaških in bosansko-hercegovskih Srbov odgovoren za vrnitev etničnega čiščenja v Evropo po drugi svetovni vojni,” so opozorili na sedežu hrvaške diplomacije.

Po njihovem mnenju so Vučićeve izjave o “zlonamerne in popolnoma neutemeljene”, Srbija pa da ima, tudi spričo trditev, da sta Slovenija in Hrvaška izvršile nelegalno secesijo, pred seboj še dolgo pot pri soočanju z lastno preteklostjo, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot piše Jutarnji list, je srbski zunanji minister Ivica Dačić v ponedeljek izrazil podporo Vučiću in pri tem dejal, da “do vojne na Hrvaškem ni prišlo tako, da je Srbija izvršila agresijo, ampak da sta Slovenija in Hrvaška izvedli nelegalno secesijo, potem pa je sledil odgovor zvezne vlade, ki jo je vodil Ante Marković, torej Hrvat”.

Na Vučićeve izjave se je že v nedeljo odzval tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da so bile te pretirane. Poudaril je še, da je dobro znano, da se je vojna odvijala na ozemlju Hrvaške in ne Srbije, da je Miloševićev velikosrbski režim izvedel agresijo na Hrvaško in da je Nevihta končala okupacijo Hrvaške.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine