21.2 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Hongkonški protestniki znova na ulicah

Prodemokratični protestniki so se danes vrnili na ulice Hongkonga in od oblasti terjali izpolnitev svojih zahtev. Znova je prišlo do spopadov s policijo, ki je prvič po dobrem tednu dni uporabila solzivec, navajajo tuje tiskovne agencije.

 

Na ulice so se protestniki znova podali po krajšem premoru v luči volitev članov okrožnih svetov. Na volitvah pred tednom dni je prepričljivo slavil prodemokratični tabor, hongkonška voditeljica Carrie Lam pa je dejala, da bo njena vlada ponižno prisluhnila državljanom.

Danes so se ljudje znova zbrali na ulicah in zahtevali izpolnitev te obljube. Na enem od shodov so se udeleženci podali pred ameriško veleposlaništvo, da bi se zahvalili za podporo ZDA v njihovem boju. Ob tem so zatrjevali, da njihov boj ni končan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na največjem shodu se je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa zbralo več tisoč ljudi, ki so sprva mirno korakali skozi mesto. Kasneje pa je policija proti njim uporabila solzivec, potem ko naj bi nekateri demonstranti v policiste metali kamne in druge predmete. Kasneje so radikalni protestniki razdejali več trgovin in restavracij.

Do spopadov protestnikov s policijo je prišlo že ponoči, ko je okoli 200 demonstrantov po mirnem protestu postavilo ulično blokado ter zažgalo vhod v podzemno železnico. Tudi takrat je policija uporabila solzivec, prvič po 24. novembru. Protestniki so tudi nasilno napadli nekega moškega, ki je želel odstraniti eno od njihovih barikad.

V Hongkongu so zadnjih šest mesecev potekali množični protesti zaradi zatiranja demokratičnih pravic in svoboščin s strani avtoritarne Kitajske. Hongkonški voditelji s podporo Pekinga so izpolnili le malo zahtev protestnikov, proti slednjim je nasilno posredovala tudi policija.

Medtem je Kitajska v soboto visoki komisarki Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet očitala “neprimerno” vmešavanje v notranje zadeve države. Bacheletova se je pred tem zavzela za preiskavo domnevne pretirane uporabe sile nad protestniki v Hongkongu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine