11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Hongkong: V nakupovalnih središčih v bližini meje s Kitajsko so znova protesti

V Hongkongu v nakupovalnih središčih v bližini meje s Kitajsko so danes znova izbruhnili spopadi med demonstranti in policijo. Po poročanju tujih tiskovnih agencij so pridržali 14 ljudi.

 

V nakupovalnem središču Landmark North blizu meje s kitajsko metropolo Shenzhen je po poročanju medijev skupina demonstrantov napadla policiste v civilu. Kot je kitajska policija sporočila na Twitterju, so zamaskirani napadalci kršili javni red, zato so uporabili solzivec.

V bližnjem nakupovalnem centru Mall Metropolis Plaza pa so demonstranti verbalno napadli nakupovalce iz Kitajske in jih pozivali, naj se vrnejo domov. Posredovala je policija.

Številna nakupovalna središča blizu kitajske meje so namreč zaradi nižjih davkov privlačna za kupce iz Kitajske.

Protesti v Hongkongu trajajo že pol leta, sprožil jih je predlog zakona o izročanju osumljencev za kazniva dejanja Kitajski, ki so ga medtem umaknili. Zdaj demonstranti protestirajo proti vse večjemu vplivu Kitajske na Hongkong.

Od vrnitve nekdanje britanske kolonije Kitajski leta 1997 velja načelo ena država, dva sistema, ki Hongkongu zagotavlja avtonomijo v okviru Kitajske, njegovi prebivalci pa uživajo več državljanskih svoboščin kot državljani celinske Kitajske.

Zadnje novice

Sorodne vsebine