8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Hongkong: Bil je vzor obvladovanja pandemije, danes ima najvišjo smrtnost vseh razvitih držav

Piše: Jože Jan

Od izbruha pandemije je bil Hongkong vzor obvladovanja covida. Do konca leta 2021 je Hongkong, mesto s 7,5 milijona prebivalcev, zabeležilo le 12.650 primerov in manj kot 220 smrti. Leta 2022 so se okužbe in smrti dramatično povečale in dosegle skoraj 700.000 okuženih in okoli 3.500 smrti.

Februarja so svetovni časopisi objavljali slike množice prebivalcev Hongkonga, ki je na prostem čakala v vrsti za sprejem v bolnišnici. Mesec dni pozneje se tamkajšnje bolnišnice še naprej spopadajo z naraščajočim številom okuženih. Prejšnjo nedeljo so oblasti poročale o 32.430 novih primerih in 248 smrti zaradi covid-19.

Tako kot celinska Kitajska je tudi Hongkong odredil ničelno toleranco do virusa, kar vključuje uvedbo strogih nadzornih ukrepov. Poostrili so se ukrepi socialne distance in zaprtje, zaradi preobremenjenosti bolnišnic je pa dovoljena izolacija na domu.

Med ključnimi razlogi, ki so v Hongkongu povzročili rekordno število okužb in smrti, sta prihod omikronske različice in nizka stopnja precepljenosti starejše populacije. Čeprav je 76,2% prebivalcev Hongkonga popolnoma cepljenih, je manj kot tretjina starejših od 80 let prejela dva odmerka.

»V Hongkongu je bilo ves čas zelo malo covida, tako da ljudje niso imeli spodbude za cepljenje,« je pojasnil Siddharth Sridhar, virolog z univerze iz Hongkonga, ter pozval ljudi vseh starosti, naj se cepijo, zlasti najstarejši.

Vir: BBC, Združeno kraljestvo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine