-2.1 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

Honduras: redne predsedniške volitve v miru in brez drugega kroga

Piše: Damian Ahlin

Splošne volitve v Hondurasu so potekale to nedeljo, 28. novembra 2021, z visoko volilno udeležbo, predsedniški kandidati in opazovalci pa so menili, da je dan potekal urejeno in mirno.

Honduras je država, ki jo zaznamuje kriminalno nasilje, zaradi katerega vsak dan umre več kot deset ljudi, revščina in gospodarska kriza sta brez primere.

Čeprav je bilo na volitvah štirinajst strank in dvanajst predsedniških kandidatov, sta možnost imela le dva po javnomnenjskih raziskavah.

Pet milijonov volivcev je odločalo o predsedniku, treh podpredsednikih in skoraj 300 županih. Medtem ko se ZDA še vedno sprašuje, ali je to priložnost ali nevarnost za zunanjo politiko, v Hondurasu pravijo, da drugega kroga volitev ne bo.

Na prvem mestu je kandidatka levice Xiomara Castro s 53,50 %. Na drugem mestu je s 34,08 % kandidat vladajoče Nacionalne stranke Hondurasa Nasry Asfura.

Med glavnimi predlogi opozicije, ki zmaguje na volitvah, so:

-Od Združenih narodov (ZN) bodo  zahtevali ustanovitev mednarodne komisije za boj proti korupciji in nekaznovanosti v Hondurasu (CICIH).

-Pozvali bodo k posvetovanju za ustanovitev nacionalne ustavodajne skupščine.

-V prvih dneh svojega mandata bodo  ustvarili vsaj 200.000 novih  delovnih mest.

-Obljubljajo razveljavitev organskega zakona o območjih zaposlovanja in gospodarskega razvoja (ZEDE) in zakona o razvrščanju javnih dokumentov.

Opazovalci Evropske unije in srednjeameriških organov za spremljanje volitev so zagotovili, da ni bilo nepravilnosti.

Udeležba volivcev je bila zelo dobra, je dejal vodja misije za opazovanje volitev Organizacije ameriških držav (MOE-OAS), Ponekod v redu in ločeno zaradi pandemije covid-19, drugod pa v gneči.

Nekdanji kostariški predsednik Luis Guillermo Solís je navedel, da so se volišča odprla s 30-minutno zamudo. Na voliščih, je vse potekalo precej počasi, kar je nekatere volivce spravljalo v obup, vendar normalno in brez pomembnih incidentov.

Asfura je Hondurčane pozval, naj pokažejo spoštovanje,  mir in tišino, vladajoča stranka pa je dejala: Počakati moramo do zadnjega trenutka, spoštovati, biti mirni in pokazati državljansko zavest, zlasti politiki. Xiomara Castro, žena nekdanjega predsednika Hondurasa Manuela Zelaye, ki je bil odstavljen junija 2009, je prav tako pozvala državljane, množična volitev, je priložnost da se spremeni pot naše države, imate to priložnost, sedaj, da jo spremenite in da so te spremembe resnične.

Volitve je med drugim spremljalo več kot 400 posebnih odposlancev Evropske unije, Organizacije ameriških držav, Medameriške zveze volilnih organov (Uniore), nekdanjih latinskoameriških predsednikov in misij iz prijateljskih držav.

Vodja misije Evropske Unije za opazovanje volitev (EU EOM) Željana Žovko je dejala, da so volitve zaenkrat potekale v mirnem vzdušju na voliščih in zunaj njih.

Direktor enote za financiranje, preglednost, nadzor političnih strank in kandidatov v Hondurasu Germán Espinal je izrazil upanje, da bodo volitve rešile demokratično upravljanje države. To je želja, ki jo Espinal vidi kot težko uresničljivo, saj je Honduras v revščini in je del kolonialne dediščine.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine