19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Havaji: Požari divjajo na zemljiščih, ki so v lasti staroselcev

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV.si)

Na Havajih divjajo požari in to prav na območjih v lasti lokalne staroselske skupnosti. Pojavlja se vprašanje, ali bi bili lahko podtaknjeni, po tragediji pa bodo zemljišča staroselcev prešla v roke skladov, ki že posedujejo obsežna območja na otokih? 

Na ameriškem otočju Havaji divjajo požari. Posebej težke razmere so na otoku Maui, vendar pa se situacija po poročanju STA počasi umirja. Oblasti so v nedeljo sporočile, da je pretežni del požara pod nadzorom. V eni najhujših naravnih nesreč v ZDA je umrlo kar 93 ljudi, pogrešanih pa je preko tisoč oseb.

Staroselci v Lahainu (Havaji), kjer danes še divja požar, imajo v lasti številna zemljišča, ki jih nočejo prodati. Po požaru jih bodo verjetno prisiljeni. Požar naj bi povzročila iskra na daljnovodu, ki ga upravlja družba Hawaiian Electric (HE). Največja lastnika HE sta sklada BlackRock in Vanguard. Ta dva sklada sta prek družbe Alexander & Baldwin (A&B) tudi med največjimi zasebniki lastniki zemljišč na Havajih. Pojavlja se vprašanje, ali je zgolj naključje, da gori del zemljišč, kjer družba A&B nima lastništva.

 

Podjetja, ki obvladujejo energetski sektor na Havajih. (Foto: posnetek zaslona)

Deset največjih lastnikov Alexander & Baldwin Inc. (Hawaii). Foto: Twitter

Alexander & Baldwin je eden od večjih lastnikov zemljišč na Havajih. (Foto: posnetek zaslona)

Havaji, lastništvo zemljišč. (Foto: posnetek zaslona)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine