-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Hamtramck, prvo mesto ZDA, ki mu vladajo muslimani

Piše: Jože Jan

V preteklosti je bilo središče poljske skupnosti, danes je mesto Hamtramck v zvezni državi Michigan prvo ameriško mesto, ki ga upravlja povsem muslimanska vlada.

Sprehod po glavni ulici Hamtramcka se lahko primerja turneji okoli sveta. Ob jemenski veleblagovnici in bengalski trgovini z oblačili se nahajata prodajalna poljskih klobas in vzhodnoevropska pekarna. Cerkveni zvonovi zvonijo skupaj z islamskim pozivom k molitvi. »Svet v dveh kvadratnih miljah« je Hamtramckova fraza, kjer se govori okoli 30 različnih jezikov. Ta mesec je to mesto z 28.000 prebivalci postalo prvo mesto ZDA s povsem muslimansko vlado, saj so izvoljeni župan in vsi člani mestnega sveta muslimanske vere.

Čeprav so bili v preteklosti diskriminirani, so se muslimanski prebivalci vključili v to večkulturno mesto in zdaj predstavljajo več kot polovico prebivalstva. Kljub različnim veram in kulturam, živijo v harmoniji.

Zgodovina Hamtramcka, od njegovih začetkov kot nemško naselje do danes, ko je po večini muslimansko, je vrisana na njegovih ulicah. Obstajajo napisi v arabščini in bengalščini, muslimanski prebivalci čakajo v vrsti, da bi kupili paczki, nekakšen poljski krof s kremo. »Ni nenavadno na ulicah videti nekatere v kratkih krilih in s tetovažami, druge pa v burkah. To smo mi,« pravi Zlatan Sadiković, bosanski priseljenec, ki ima kavarno v središču Hamtramcka.

Zelo blizu Detroita, je bil Hamtramck nekoč del središča ameriške avtomobilske industrije, kjer je prevladovala tovarna General Motors. Prvi Cadillac Eldorado je zapeljal s tekočega traku v Hamtramcku v 80. letih prejšnjega stoletja. Tedaj je bil Hamtramck znan kot »Mala Varšava«, zaradi številnih poljskih priseljencev, ki so delali v avtomobilski industriji.

Mesto je leta 1987 med turnejo po ZDA obiskal papež Janez Pavel II. Leta 1970 je Hamtramck imelo 70% prebivalcev poljskega porekla. Potem pa je v ZDA pričel dolgotrajen upad proizvodnje avtomobilov in je Hamtramck postalo eno najrevnejših mest v Michiganu. V zadnjih 30 letih je postal privlačen za arabske in azijske priseljence, zlasti iz Jemna in Bangladeša. 42% prebivalcev mesta se je rodilo v tujini, več kot polovica pa je muslimanske vere, kar tudi zaznamuje sestavo novoizvoljene mestne vlade. Mestni svet bo vključeval dva bengalska Američana, tri jemenske Američane in poljsko-ameriško spreobrnjenko v islam.

Z 68% glasov je bil izvoljen Amer Ghalib, prvi jemensko-ameriški župan v ZDA. »Počaščen sem in ponosen, a vem, da je to velika odgovornost,« je dejal 42-letni Ghalib. Rojen v Jemnu, se je pri 17 letih preselil v ZDA in najprej delal v tovarni plastičnih avtomobilskih delov blizu Hamtramcka. Kasneje se je naučil angleščine in se izobrazil v medicini. Zdaj dela kot zdravstveni delavec.

»Hamtramck je mesto, kjer različne skupine ohranjajo svoje različne kulture, medtem ko tesno sobivajo med seboj,« je izjavila izvoljena članica mestnega sveta Amanda Jaczkowski. »Ljudje so ponosni na svojo kulturo. Če bi se asimilirali, bi izgubili svojo edinstvenost in identiteto. Ko živimo tako blizu drug drugemu, smo prisiljeni premagati kulturne razlike,« je dodala 29-letna Amanda.

»Toda Hamtramck ni Disneyland,« pravi Karen Majewski, odhajajoča županja, ki je bila na položaju 15 let, preden je odstopila. »To je le majhen kraj, in imamo konflikte.« Trenja so nastala leta 2004 ob glasovanju za javno predvajanje islamskega klica k molitvi in prepovedjo barov v bližini mošej. Pojavile so se celo špekulacije, da bi mestna hiša, kjer so muslimani imeli večino, lahko uveljavila islamsko zakonodajo. »V Hamtramcku se o tem ne govori,« je dejala Majewski, ki meni, da je naravno, da novi prebivalci glasujejo za tiste, ki razumejo njihov jezik in težave.

Čeprav ZDA ne objavljajo uradnih statistik o veri, se ocenjuje, da je leta 2020 v ZDA živelo približno 3,85 milijona muslimanov, kar predstavlja 1,1% celotnega prebivalstva. Predvideva se tudi, da bodo do leta 2040 muslimani za kristjani druga največja verska skupnost v Združenih državah.

Muslimani so bili v ZDA pogosto izpostavljeni predsodkom, predvsem po napadih 11. septembra leta 2000. Hamtramck je živ primer, kako osebno poznanje zmanjšuje islamofobijo. Ko je Shahab Ahmed kmalu po napadu 11. septembra kandidiral za svetnika, se je soočil s težko bitko. »Po vsem mestu so bili letaki, da sem terorist,« je povedal ta bengalski Američan. Po porazu na volitvah leta 2001 se je Ahmed osebno predstavil vsakemu sosedu. Dve leti pozneje je bil izvoljen in postal prvi muslimanski občinski uradnik v Hamtramcku. Od takrat se je v mestu povečala podpora muslimanski skupnosti. 

Vir: Mendoza on line, Argentina (po podatkih BBC News Mundo)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine