17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Grško-turška meja: Evropski parlament zavrača pritiske Turčije in zahteva skupno azilno politiko  

EU mora Grčiji priskočiti na pomoč pri upravljanju meje s Turčijo, hkrati pa zagotoviti pravico do azila vsem, ki ga potrebujejo, so poudarili številni evropski poslanci in poslanke, so sporočili iz evropskega parlamenta.

 

Večina poslanki in poslancev je v razpravi z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson in hrvaškim predsedstvom Sveta EU kritizirala turškega predsednika Erdoğana, da izkorišča trpljenje ljudi za svoje politične namene. Številni so poudarili, da se begunska kriza iz leta 2015 ne sme ponoviti, in vztrajali, da mora EU posodobiti skupna pravila o azilu.

Nekateri voditelji političnih skupin so pozvali k reviziji sporazuma s Turčijo, ki je bil pripravljen leta 2016, da bi turške oblasti zajezile tok migrantov in prosilcev za azil v zameno za finančno pomoč Evropske unije. Številni so izrazili tudi globoko zaskrbljenost nad slabšanjem humanitarnih razmer, tako na meji s Turčijo kot tudi na grških otokih, kjer je na tisoče prosilcev za azili, tudi mladoletnikov brez spremstva.

Med razpravo so poslanke in poslanci poudarili tudi potrebo po spoštovanju določil Ženevske konvencije in zaščiti beguncev, opozarjali pa so tudi na obtožbe o policijskem nasilju nad ljudmi, ki poskušajo prestopiti mejo, in na tveganje, da na ozemlje EU lahko vstopili džihadisti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine