2.8 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

Grški premier se je opravičil po obilnem sneženju zaradi katerega je na stotine vozil obstalo v snegu

Piše: C. R.

Grški predsednik vlade Kyriakos Mitsotakis se je opravičil voznikom, ki so zaradi obilnega sneženja obtičali na grških cestah.

Mitsotakis se je na seji vlade v sredo “Osebno in iskreno opravičil“, zasebne upravljavce cest pa je obtožil, da so slabo obvladali odziv na sneženje. “Zgodile so se napake in pomanjkljivosti, ki jih je treba odpraviti,” je dodal. V bližini Aten že tri dni stotine vozil ostaja parkiranih in zasutih s snegom saj se oblasti trudijo očistiti blokirane ceste. Grška vojska je občinskim delavcem pomagala odstraniti zapuščene avtomobile s plačljive ceste, ki povezuje prestolnico z mednarodnim letališčem. V torek zvečer je odstopil Vassilis Halkias direktor zasebnega podjetja, ki upravlja obvoznico Attiki Odos. Podjetje je pred tem napovedalo, da bo voznikom, ki so obtičali na avtomobilski cesti izplačalo odškodnino v višini 2.000 EUR.

Obilno sneženje je v Grčiji in sosednji Turčiji povzročilo velike motnje saj je ustavilo lete letal, blokiralo avtoceste in povzročilo izpad električne energije. Na tisoče voznikov je več ur ostalo ujetih na glavnih cestah v grški prestolnici mnogi pa so bili prisiljeni preživeti noč v svojih avtomobilih pri nizkih temperaturah. Številne mestne ulice so bile v sredo še vedno blokirane zaradi sneženja več regij v prestolnici pa je bilo še vedno brez elektrike. Ogorčenje nad grško vlado je naraščalo več nacionalnih časopisov pa je snežni metež označilo za “fiasko”. Drugi grški uporabniki družbenih medijev so kritizirali oblasti zaradi pomanjkanja snežnih plugov in opreme za čiščenje snega.

Minister za civilno zaščito Christos Stylianides, ki je bil imenovan šele po lanskih uničujočih požarih se je prav tako opravičil, vendar je za krizo krivil podjetje Attiki Odos. V sosednji Turčiji se je življenje po obilnem sneženju v sredo počasi normaliziralo. Oblasti mednarodnega letališča v Istanbulu so sporočile, da so ponovno odprle dve od treh vzletno-pristajalnih stez na tretji pa naj bi promet nadaljevali pozneje čez dan. Na stotine potnikov je ostalo ujetih v terminalih letališča saj niso mogli leteti ali potovati.

Vir: euronews.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine