11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Grški premier Kiriakos Micotakis: “Grčija pričakuje od EU oprijemljivo solidarnost”

Vodstvo EU je danes Grčiji obljubilo solidarnost in konkretno pomoč pri soočanju z novim migracijskim valom. Agencija za zunanje meje Frontex bo pomagala s plovili, helikopterjema, letalom ter sto varuhi meje na kopnem in morju. Grčija bo dobila tudi 700 milijonov evrov finančne pomoči in podporo v okviru mehanizma za civilno zaščito.

“Grčija pričakuje od EU oprijemljivo solidarnost,” je poudaril grški premier Kiriakos Micotakis, ki je danes predsednikom osrednjih institucij EU pokazal razmere na grško-turški meji.

Grški premier je poudaril, da so grške varnostne sile preprečile 24.000 poskusov nezakonitih prehodov zunanje meje. Turčijo je obtožil, da je trgovka migrantov, EU pa je očital dosedanjo nezmožnost učinkovitega odgovora na migracijsko krizo.

“Grške skrbi so naše skrbi,” je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in Grčijo pohvalila, da je ščit EU. Naštela je tri nize konkretnih ukrepov v pomoč Grčiji.

Frontex po njenih besedah pripravlja več različnih plovil, helikopterja, letalo, vozila, opremljena s termovizijsko kamero, ter sto varuhov meje, ki bodo nameščeni na kopnem in morju.

EU bo pomagala tudi s 700 milijoni evrov, od katerih bo 350 milijonov na voljo takoj, preostalo pa v okviru rebalansa proračuna, in v okviru mehanizma za civilno zaščito z zdravstveno opremo, zdravstvenimi ekipami, šotori in odejami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine