4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Grški premier Cipras prevzel politično odgovornost za žrtve požarov na Atiki

Grški premier Aleksis Cipras je danes prevzel politično odgovornost za številne žrtve, ki so jih ta teden zahtevali obsežni gozdni požari na polotoku Atika. Kot je še dejal na današnji seji grške vlade, ki jo je neposredno predvajala grška televizija, je med vzroki za požar nezakonita gradnja, ki so jo prejšnje oblasti dovoljevale desetletja.

Napovedal je, da bo vlada kmalu pripravila načrt ukrepov proti problemu nezakonitih gradenj, ob tem pa bo tudi pomagala prizadetim v požarih, poročajo tuje tiskovne agencije. Med drugim je vlada v Atenah žrtvam obljubila enkratno pomoč 10.000 evrov ter zaposlitev v javnem sektorju za zakonce in bližnje sorodnike žrtev.

Cipras je danes tudi dejal, da kaže, da so bili požari podtaknjeni. “Vse poletje moramo biti na preži,” je poudaril in opozoril, da bi požigalci lahko podtaknili še kak požar.

Grški premier je današnjo sejo vlade sklical po vse ostrejših kritikah, da se vlada ni primerno odzvala na izbruh požarov, ki so po najnovejših podatkih zahtevali 87 življenj.

Grška opozicija vladi očita aroganco in ji pripisuje odgovornost za to, da ni zaščitila življenj ljudi v požaru, ki je popolnoma opustošil letovišče Mati. Opozicijska stranka Nova demokracija pa je poudarila, da se nihče v vladi ni opravičil za tragedijo.

“Prevzemam polno politično odgovornost za to tragedijo,” je danes poudaril Cipras. “Mislim, da sta premier in vlada to dolžna narediti,” je dodal.

V Grčiji medtem poteka identifikacija žrtev požara. Policija ocenjuje, da bi postopek identifikacije v več laboratorijih lahko trajal več dni. Šele po končani identifikaciji bodo lahko opredelili natančno število mrtvih in pogrešanih.

Strokovnjaki tudi nadaljujejo ocenjevanje škode v požarih. Doslej so po navedbah vlade pregledali 3084 hiš, ki jih je prizadel požar, od tega jih je 1534 neprimernih za bivanje, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine