2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Grški parlament ratificiral sporazum o imenu Makedonije

Grški parlament je po tridnevni razpravi s 153 glasovi danes v Atenah ratificiral sporazum o imenu Makedonije, s katerim se bo slednja preimenovala v Severno Makedonijo, državi pa bosta končali večdesetletni spor, ki je oviral severno grško sosedo na poti v EU in Nato. Proti je glasovalo 146 poslancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Makedonski premier Zoran Zaev, ki je z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom junija lani podpisal sporazum, je grškemu kolegu na Twitterju že čestital ob “zgodovinski zmagi”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Še pred današnjim glasovanjem so grški mediji poročali, da je Cipras, ki vodi manjšinsko vlado, uspel dobiti zadostno podporo za ratifikacijo s pomočjo poslancev manjših strank. V 300-članskem parlamentu naj bi si Cipras ob 145 glasovih poslancev njegove leve Sirize zagotovil tudi podporo treh poslancev sredinske stranke Potami in dveh neodvisnih. Ratifikacijo naj bi podprli tudi trije poslanci Neodvisnih Grkov (Anel), stranke, ki je zaradi nasprotovanja prespanskemu sporazumu pred dnevi izstopila iz vlade.

Sporazumu sicer nasprotuje široka paleta grških strank v parlamentu, od skrajno desne Zlate zore do komunistov. Vodja največje opozicijske stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis vztraja, da je sporazum slab in da bi ga morali poslanci zavrniti. Pred današnjim glasovanjem je celo pozival 101 poslanca k odstopu, da bi preprečili ratifikacijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V četrtek je Cipras pred poslanci izpostavil, da je čas, da z ratifikacijo tega zgodovinskega sporazuma izstopijo iz začaranega kroga nacionalizma in se posvetijo sodelovanju.

Makedonija je svoje obveznosti iz sporazuma že izpolnila. Ob ratifikaciji sporazuma je sprejela tudi potrebne ustavne spremembe. Za uveljavitev sporazuma bo morala Grčija sedaj potrditi še protokol o članstvu Makedonije v zvezi Nato. To naj bi se zgodilo do sredine februarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine