6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Grški parlament danes vendarle o ratifikaciji sporazuma z Makedonijo glede spremembe imena in vstopa v Nato

Grški parlament naj bi danes končal razpravo in glasoval o ratifikaciji prespanskega sporazuma z Makedonijo, kar je bilo sicer predvideno za četrtek, a so morali razpravo zaradi velikega interesa poslancev podaljšati. Glasovanje naj bi izvedli popoldne, zaenkrat pa vse kaže, da bo vladi Aleksisa Ciprasa uspelo dobiti zadostno podporo.

Kot so poročali grški mediji, se je k razpravi, ki se je začela v sredo, prijavilo 230 od skupno 300 poslancev, kar bi pomenilo, da bi morali v četrtek razpravo zavleči pozno v noč. Zato se je potem vodstvo parlamenta odločilo, da odločanje preložijo na danes.

Zaenkrat po poročanju grških medijev kaže, da Ciprasova vlada ne bo imela težav pri ratifikaciji dogovora, v skladu s katerim se bo Makedonija za konec dolgoletnega spora z Grčijo glede imena preimenovala v Severno Makedonijo. Cipras naj bi si ob 145 glasovih poslancev njegove leve Sirize zagotovil tudi podporo treh poslancev sredinske stranke Potami in dveh neodvisnih. Ratifikacijo naj bi podprli tudi trije poslanci Neodvisnih Grkov (Anel), stranke, ki je zaradi nasprotovanja prespanskemu sporazumu izstopila iz vladne koalicije.

Sporazumu sicer nasprotuje široka paleta grških strank v parlamentu, od skrajno desne Zlate zore do komunistov. Naklonjena naj mu ne bi bila tudi večina javnosti.

V grškem parlamentu se je postopek ratifikacije junija lani sklenjenega sporazuma začel v ponedeljek. Po ratifikaciji sporazuma mora grški parlament za njegovo uveljavitev potrditi še protokol o članstvu Makedonije v zvezi Nato. To naj bi se zgodilo do sredine februarja.

Makedonija je na drugi strani svoje obveznosti iz sporazuma že izpolnila. Ob ratifikaciji sporazuma je sprejela tudi potrebne ustavne spremembe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine