14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

(GROZLJIVO) Zamolčana zgodovina partizanskega nasilja: kako so Titovi partizani Nemce, ki so stoletja kot etnična skupnost živeli na ozemlju nekdanje Jugoslavije, kot sužnje prodali Stalinovim boljševikom

21. novembra 1944 je Titova uprava v Beogradu objavila ukaz: vsi etnični Nemci, ki so živeli v Jugoslaviji, izgubijo državljanstvo in državljanske pravice, njihovo premoženje postane last komunistične države. Tako se je začel zamolčani genocid nad Nemci, ki so vsaj 250 let živeli v Podonavju.

Zgodba, ki jo je objavil portal Kamenjar in temelji na več virih, je grozljiva. Ko so komunisti in partizani »osvobajali« ozemlje nekdanje Jugoslavije, so se še posebej znašali nad Nemci. To niso bili Nemci, ki so med 2. svetovno vojno prišli iz Nemčije, ampak ljudje germanskega porekla, ki so stoletja živeli v tistih krajih, bili etnično dokaj zaprta skupina, a večinoma miroljubni, ki so od svojih korenin ohranili le jezik.

S Titovim ukazom jeseni leta 1944 je 200.000 Nemcev v Podonavju ostalo brez vsega. A njihova nočna mora se je šele začela. Kot poroča omenjeni portal, je Stalin od Titove vlade (uprave) zahteval, da se Sovjetski zvezi plača odškodnina, ker je pomagala osvoboditi Podonavje. Želeli so plačilo v zlatu. Ker tega ni bilo, so predlagali, naj jim dajo delavce, ki bodo obnavljali porušeno Sovjetsko zvezo. Komunistična oblast se je strinjala.

Deportacija Nemcev v Sovjetsko zvezo (predvsem v rudniku v Krivij Rihu) se je začela na božično noč leta 1944. Moške in ženske so natrpali v živinske vagone in začela se je 17 dni dolga vožnja. Kot sužnji so bili tja poslani vsi moški, ki so bili stari od 18 do 40 let, ter vse ženske, ki so bile stare od 18 do 30 let. Mladoletnike pa je komunistična oblast razporedila po različnih taboriščih na ozemlju Jugoslavije. »Danes vemo, da je bilo med 40 in 45 tisoč Nemcev, mlajših od 14 let, poslano v Titova taborišča. In najmanj šest tisoč (13 odstotkov) jih je umrlo zaradi lakote. Posebej okrutno je bilo, ker so otroke brutalno iztrgali iz naročil mater, ki so bili kot sužnje poslane v Rusijo,« piše portal Kamenjar.

Komunisti so otroke v taboriščih izstradali do smrti. (Slika: PrintScreen iz eseja Adama Tukovića in Sonje Erceg “Volksdeutscherji v povojni komunistični Jugoslaviji”)

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine