19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Grozljivo: v Španiji in na Škotskem bodo najstniki lahko spremenili spol brez zdravniškega potrdila

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Zakonodajalci v Španiji in na Škotskem so sprejeli predlog zakona o samoodločanju spola, ki državljanom, starejšim od 16 let, dovoljuje spremembo registriranega spola brez zdravniškega nadzora. Sprejetje kontroverznega zakona tudi odpravlja potrebo po medicinski diagnozi spolne disforije za pridobitev potrdila. Španija in Škotska sta evropski državi, Sloveniji relativno zelo blizu, in samo vprašanje časa je, kdaj se bo podobna zadeva znašla v rokah naših levičarskih aktivistov na oblasti, ki bodo to brez premisleka sprejeli, s tem pa odprli vrata dobesednemu uničenju naših otrok.

Zdravniško potrdilo za spremembo zakonito registriranega spola je bilo doslej v Španiji in na Škotskem potrebno, po sprejetju novega predloga pa po datumu veljave ne bo potrebno. In medtem ko transaktivisti skačejo v nebo od veselja, češ da je to “napredek”, je reakcija ostalih, tudi feminističnih aktivistk, povsem drugačna, saj zakon o samoodločbi spola vidijo kot grožnjo, ki zamegljuje koncept biološkega spola.

Spodnji dom španskega parlamenta je v četrtek sprejel zakon, ki osebam, starejšim od 16 let, omogoča spremembo zakonito registriranega spola brez zdravniškega nadzora. Istega dne pa je tudi škotski parlament sprejel zakon, ki ljudem olajša spremembo zakonsko priznanega spola. Z odobritvijo je Škotska postala prvi del Združenega kraljestva, ki je podprl dovoljenje ljudem, da na dokumentih navedejo svoj spol brez potrebe po zdravniškem potrdilu.

Doslej so za spolno disforijo, ki je psihološko stanje, potrebovali potrdilo zdravnika
Po španski zakonodaji, ki jo je pripravila levosredinska koalicijska vlada, bodo mladoletniki, stari od 12 do 13 let, za spremembo potrebovali dovoljenje sodnika, tisti med 14 in 16 pa bodo morali biti v spremstvu staršev ali zakonitih skrbnikov. Do zdaj so španske transspolne osebe potrebovale diagnozo več zdravnikov o spolni disforiji, ki je psihološko stanje, ko ne čutijo ujemanja med biološkim spolom in spolno identiteto.

Najstniki med 12 in 16 let si bodo lahko zakonito spremenili spol brez zdravniškega potrdila. (Foto: Freepik)

V nekaterih primerih so potrebovali tudi dokaz, da dve leti živijo kot spol, s katerim so se identificirali – ali celo zapise, ki kažejo, da so jemali hormone. Skupine za pravice transspolnih pravijo, da zakon predstavlja “napredek” za pravice LGBT. Toda nekatere feministične aktivistke menijo, da je samoodločba spola grožnja, ki zamegljuje koncept biološkega spola.

Na Škotskem bo izjava dovolj, imeli pa bodo tudi čas za “razmislek”
Predlog zakona je na Škotskem predstavila vlada pod vodstvom Škotske nacionalne stranke, ljudem pa omogoča prehod s samoizjavo, s čimer odpravlja potrebo po medicinski diagnozi spolne disforije. Nova pravila zahtevajo, da je vsak, ki zaprosi za potrdilo o priznanju spola, tri mesece živel s polnim časom v svoji deklarirani identiteti – šest mesecev, če je star 16 ali 17 let, v nasprotju s prejšnjim obdobjem dveh let. Predlog zakona je znižal najnižjo starostno mejo z 18 na 16 let. Prenovljeni zakon določa tudi trimesečno “obdobje za razmislek”, v katerem si lahko prosilci premislijo. Škotska vlada se še ni odločila, kdaj leta 2023 želi, da bi novi postopek začel veljati.

Parada ponosa v Glasgowu 2017 (foto: socialna omrežja)

Vlada po poročanju tujih medijev trdi, da bodo posodobitve izboljšale življenja transspolnih oseb, saj jim bodo omogočile pridobitev uradnih dokumentov, ki ustrezajo njihovi spolni identiteti, vendar nasprotniki zakona, vključno s svetovno priznano pisateljico JK Rowling, trdijo, da bi poenostavljeni postopek lahko plenilskim moškim omogočil dostop do prostorov, namenjenih ženskam, kot so zavetišča za žrtve nasilja v družini. Pozornost bo zdaj usmerjena na odziv britanske vlade. Britanska ministrica za enakost Kemi Badenoch je izrazila zaskrbljenost zaradi pravnih razlik med Škotsko in drugimi sestavnimi deli Združenega kraljestva.

Levosredinske vlade sprejemajo zakone v nasprotju z znanstvenimi dejstvi
Prav absurdno je, da se to dogaja in se zaradi tega spreminja celo zakonodaja, vedoč, da gre pri spolni disforiji za duševno motnjo, vendar to škotske in španske levosredinske vlade očitno ne gane. Nasprotno, Saida García, podpredsednica skupine Euforia Trans Family Alliance, je za Associated Press celo izpostavila, kako ključnega pomena je, da ne bo prihajalo do težav “ko se vaša osebna izkaznica ne ujema z vašo identiteto na razgovoru za službo, v ordinaciji ali pri vkrcanju v javni prevoz.”

Foto: Spain Info

Predlog zakona, ki ga sponzorira skrajno levičarska stranka Unidas Podemos ali Združeni zmoremo, mlajša partnerica v koalicijski vladi, bo postal zakon, ko ga bo sprejel senat, kar se pričakuje do konca leta. Njegov sprejem v spodnjem domu je sledil intenzivni 18-mesečni parlamentarni razpravi. Ostro so ji nasprotovale desničarske opozicijske stranke, povzročil pa je tudi nekaj razhajanj s socialistično stranko premierja Pedra Sáncheza. Več kot ducat drugih držav je že sprejelo podobno zakonodajo in le vprašanje časa je, kdaj bo ta dospela v roke slovenskim aktivističnim oblastnikom, ki o potrditvi enakega zakona sploh ne bodo razmišljali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine