19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Grozljivo: avtorici romanov o Harryju Potterju transkativist grozil z bombo

Piše: Ivan Šokić

Pisateljica serije mladinskih fantazijskih romanov Harry Potter je ena od itstih feministk, ki vztraja, da moški ne morejo biti ženske. Zaradi tega je nedavno postala tudi tarče groženj z bombami, ki ji jih je poslal trans aktivist z Irske.

“Naslov moje družine, doma izdelana bomba in slika priročnika za izdelavo bombe. Račun pa še vedno aktiven, seveda,” je 2. julija 2022 na Twitterju opozorila pisateljica J.K. Rowling. Sporni tvit z bombnimi grožnjami je kasneje izbrisal avtor groženj, ki je ravno tako deaktiviral svoj račun na Twitterju. Samo socialno omrežje proti grožnjam s smrtjo naperjenim proti Rowlingovi ni ukrepalo.

“Do sedaj sem prejela toliko grožen s smrtjo, da bi lahko z njimi prelepila celo hišo,” je pripomnila Rowlingova. Ogorčena javnost je uspela sama izbrskati domnevnega storilca, kar je prisililo tudi policijo, da zaviha rokave. Še v nedeljo, 3. julija 2022 je irska policija namreč vztrajala, da o grožnjah z bombo Rowlingovi niso prejeli še noene prijave.

Grožnje z bombo naj bi Rowlingovi poslal irski aktivist za družbeno pravičnost in “feministični organizator” Shane Murry, ki je v preteklosti deloval tudi na področju protirasitičnega aktivizma. Murry je bil del več aktivističnih skupin kot so End ISBA Ireland, Youth Against Racism and Inequality, in ROSA Social Feminist Movement Ireland. Murryja je v preteklosti kot enega od vidnejših aktivistov promoviral tudi Univerity College Dublin. 

Rowlingova je ob tem opozorila, da so podobnih bombnih groženj s stran transaktivistov deležni tudi drugi v Veliki Britaniji, ki pa za razliko od nje nimajo enako velikega dosega v javnosti, da bi lahko na to javno opozorili. “One in njihove družine so bile potisnjene v stanje neprestanega strahu in stiske zaradi ničesar drugega kot zavračanja nekritičnega sprejemanja družbenopolitičnega koncepta da bi morala spolna identiteta nadomestiti kategorijo spola.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine