16.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Grozljivo: Iranski režim strelja otroke! Bo Tanja Fajon izgnala iranske diplomate?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“To je pa višek. Vlada, MZZ! Nemudoma naženite vse iranske diplomate iz Slovenije! Tu gre za življenja civilov in temelje postulate civilizacije. Tega Slovenija ne more tolerirati (človekove pravice, pravna država, svoboda…ki jih imate polna usta)!” je ob grozljivem videoposnetku umirajočih ali mrtvih protestnikov na ulicah proti iranskemu režimu in proti strogim islamskim pravilom oblačenja zapisal strokovnjak za mednarodno pravo dr. Miha Pogačnik. 

V Iranu še vedno vre zaradi nezadovoljstva, ki ga je sprožila smrt komaj 22-letne Mashe Amini, ko jo je 13. septembra v iranski prestolnici Teheran aretirala moralna policija zaradi nepravilnega nošenja naglavne rute hidžab. Oblasti se neprekinjeno trudijo, da bi protestnike zatrli za vsako ceno, ti so v dokumentu, ki dokazuje, da je generalštab iranske vojske 21. septembra poveljnikom sil v vseh provincah svetoval, naj proti njim ostro ukrepajo, omenjeni kot “nasprotniki revolucije in tisti, ki povzročajo težave”. Dokument po navedbah organizacije dokazuje, da sta stopnjevanje nasilja in uporaba pravega streliva sistematična ter sta del strategije iranskih oblasti. Skupina za varovanje človekovih pravic pa poroča, da je bilo med nemiri umorjenih že več kot 75 ljudi, med njimi tudi otroci in najstniki, ki so brutalno umorjeni. Medtem pa slovenska zunanja politika na čelu s Tanjo Fajon molči, čeprav gre za proteste proti diskriminatornemu in podrejenemu položaju žensk v Iranu.

“Mednarodna skupnost mora nemudoma in odločno ukrepati, da bo preprečila smrt in poškodbe ljudi, ki bodo šli na ulice v prizadevanjih za svojo svobodo, dostojanstvo in človekove pravice,” so že poudarili v organizaciji za varstvo človekovih pravic Amnesty International. Tudi iz Berlina so sporočili, da bodo zahtevali sankcije EU proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov. “V okviru EU delam vse, kar je v moji moči, da bi uvedli sankcije proti tistim v Iranu, ki v imenu vere do smrti pretepajo ženske in streljajo demonstrante,” je dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. 

Bo slovenska zunanja ministrica popustila iranskemu pritisku?
Iranske oblasti so v četrtek na zagovor poklicale francoskega odpravnika poslov v Teheranu zaradi domnevnega vmešavanja Francije v iranske notranje zadeve, potem ko je Pariz izrazil podporo protestnikom in dejali, da Iran “zavrača in ostro obsoja vmešavanje francoskega zunanjega ministrstva in nekaterih francoskih uradnikov v iranske notranje zadeve z uporabo lažnih razlag“, je v izjavi navedlo iransko zunanje ministrstvo. Čeprav je bil tudi strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik jasen, da bi morala Slovenija nemudoma izgnati vse iranske diplomate iz države. “Tu gre za življenja civilov in temelje postulate civilizacije. Tega Slovenija ne more tolerirati (človekove pravice, pravna država, svoboda…ki jih imate polna usta)”, je dejal. Vprašanje je, če bo Tanja Fajon tega zmožna, spomnimo, da se raje sestaja s predstavniki diktatorskega iranskega režima, s katerim slovenska levica koketira vse od teokratske revolucije naprej. Medtem pa je  Janez Janša v sredo naslovil pismo na iransko ljudstvo, ki se aktivno bori proti strahovladi, ki že več kot štiri desetletja s fundamentalnim šiitskim islamom zatira nekoč ponosen in napreden narod.

Foto: Twitter

Irance je Janša označil kot pogumne državljane in jim  čestital za upor proti teokratskem diktatorstvu. “Na žalost je bilo od septembra naprej iranski represivni režim postrelil več kot 200 demonstrantov. Na stotine je bilo ranjenih in več kot 10.000 je bilo aretiranih. Ker sem tudi sam bil politični zapornik, vem, kako visoko ceno danes plačujejo iranski protestniki. A to žrtvovanje bo pripomoglo k bodoči svobodi za iranski narod,” je zapisal. in dodal, da se protesti, kljub brutalnosti režima in kljub aretacijam nadaljujejo. “Jasno je, da je k protestniški vztrajnosti pripomogla organiziranost protestnikov in inkorporacija protestniškega gibanja (MEK) v širši družbi. Na posnetkih vidimo pogumne študente, delodajalce, delavce itd, ki se odkrito upirajo vsem oblikam diktatorstva. Jasno je, da iranska družba močno nasprotuje mizoginiji in priznava popolno enakopravnost spolov v vseh pogledih in da si želijo demokratične republike, ki temelji na ločenosti religije in države”, je bil Janša jasen.

Premier Janez Janša nagovoril zbrane na konferenci iranske diaspore Free Iran World Summit (Foto: Twitter, NCRI)

Protestnike je podprl tako večidel mednarodne skupnosti kot tudi številne iranske znane osebnosti. Zaradi podpore slednjih so iranske oblasti že zagrozile z ukrepi proti njim, v kolikor bodo, kot so dejale, spodbujali nemire. Kako se bo odzvala Tanja Fajon? Bo podlegla pritiskom in ne bo zmožna obsoditi kršenja človekovih pravic?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine