14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Groza v Afganistanu se šele začenja

Piše: Edith Krisztina Dócza

Talibani so začeli izvajati povračilne ukrepe po vsem Afganistanu, pri čemer so poleg Afganistancev žrtve tudi tujci, ki so že v državi. Tiskovna agencija al-Arabiya s sedežem v Dubaju je poročala, da je bil ustreljen nemški civilist, ki je bil na poti v Kabul, vendar je Berlin sporočil, da njegove poškodbe niso življenjsko nevarne in da ga bodo kmalu poslali nazaj v Nemčijo. Tiskovna agencija Reuters pa je poročala, da so strelci lovili tudi novinarja nemškega portala Deutsche Welle. Eden od članov njegove družine je bil ustreljen, drugi hudo ranjen, trije drugi novinarji pa so bili napadeni na svoje domove. O podobnih napadih so poročali tudi afganistanski novinarji.

“Postalo je jasno, da obstaja velik razkorak med njihovimi besedami in dejanji.”

Sahar Nasari z afganistanske državne televizije (RTA) je zapisal na svoji strani na družbenih omrežjih. Dodal je, da je njegov kolega pred kratkim v prestolnici poskušal posneti videoposnetek, vendar so ga talibani pretepli in mu vzeli kamero.

Čeprav je talibansko vodstvo pred nekaj dnevi obljubilo popolno amnestijo za tiste, ki so sodelovali z vlado nekdanjega afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija, poročilo norveške organizacije RHIPTO Združenim narodom razkriva, da imajo borci črni seznam afganistanskih posameznikov, za katere sumijo, da sodelujejo z nekdanjo vlado ali so z njo povezani. Če jih ne najdejo, so njihovi družinski člani tarča, aretirani in kaznovani po šeriatskem pravu, je zapisano v dokumentu. “Posebej ogroženi so posamezniki na ključnih položajih v afganistanski vojski, policiji in preiskovalnih agencijah,” piše v poročilu RHIPTO, ki tudi navaja, da talibani že obiskujejo domove Afganistancev.

Vodja organizacije Christian Nellemann ne izključuje možnosti, da bodo v bližnji prihodnosti v Afganistanu izvedene množične usmrtitve.

Po poročanju tiska je visok častnik nekdanjih afganistanskih vladnih sil sporočil, da talibani uporabljajo tajne dokumente o nacionalni varnosti za aretacije nekdanjih obveščevalnih in varnostnih sil. “Ljudje so mi pošiljali fotografije, na katerih jih talibani iščejo po njihovih domovih,” je dejal demokratski kongresnik ZDA Jason Crow, ki je v kongresu že predstavil predlog zakona za pospešitev evakuacije afganistanskih humanitarnih delavcev pred ameriškimi silami.

“Zjutraj sem se zbudil in moje države ni bilo več. To ni Afganistan, ki sem ga nekoč poznal.”

– tako naj bi na okrogli mizi BBC Monitoring dejala Yalda Hakim, v Afganistanu rojena novinarka britanskega novičarskega portala BBC.

Potem ko so oblast prevzeli talibani, se politiki in strokovnjaki po vsem svetu sprašujejo: kaj bo s pravicami afganistanskega ljudstva, zlasti s pravicami deklic in žensk? Čeprav so talibani prej trdili, da ženskam ne bodo postavljali omejitev, se zdaj v tisku pojavljajo številna poročila, da oboroženi moški novinarkam ne dovolijo delati. Sodaba Haidare z BBC je poudaril, da so Afganistanci v izrednem položaju, saj nimajo vlade ali uradnikov, na katere bi se lahko obrnili po pomoč. Mina Al-Lami, britanska strokovnjakinja za džihadistične skupine, meni, da je to šele začetek in da talibani čakajo na mednarodno priznanje. Dodala pa je, da je mogoče, da bo šeriat, islamski pravni sistem, uveden po vsej državi in da se bo ofenziva nasmeha kmalu končala. Tudi akademiki ugibajo, kaj bo to pomenilo v praksi, čeprav obstajajo znaki, da prihodnost za Afganistance, zlasti za ženske, ni rožnata: Po poročilih tiska talibani na hiše borcev za pravice žensk rišejo rožnate napise, s katerimi jim sporočajo, kam se lahko kasneje vrnejo in proti komu se bodo maščevali.

– “Za zdaj lahko ženske še vedno hodijo v šolo, lahko gredo na ulico, toda kako dolgo jim bo to dovoljeno? Ali so lahko športniki, politiki ali delajo v podjetjih? Ali bodo smeli nositi pisana oblačila in imeti odkrite obraze?”

– Haidare je postavil vprašanja, ki najbolj skrbijo ženske, ujete v Afganistanu. Pod prejšnjo talibansko vladavino, ki se je končala s prihodom ameriških enot po terorističnih napadih 11. septembra 2001, ženske niso smele študirati in so morale nositi tančice. Hakim je dodal, da je sedanje talibansko vodstvo zagotovilo, da bodo pravice žensk spoštovane in da Afganistan ne bo postal oporišče teroristov.

Pospešitev evakuacije

Tuje vlade si prizadevajo za čim hitrejšo evakuacijo svojih državljanov iz Afganistana. Uradnik Nata je v petek sporočil, da je bilo v zadnjih petih dneh s kabulskega letališča evakuiranih več kot 18.000 ljudi, približno 6.000 Afganistancev, vključno z nekdanjimi tolmači za tuje enote, pa je v prestolnici v pripravljenosti, da se čim prej vkrcajo na letala. Uradnik je dodal, da se pripravljajo načrti za pospešitev reševalnih operacij čez vikend. V Kabulu so razmere še vedno kaotične, saj talibani poskušajo zadržati Afganistance, ki bežijo. Španska vlada je sporočila, da je eno od njenih vojaških transportnih letal zapustilo prestolnico skoraj prazno, saj je kaos na letališču še naprej oviral delovanje. “Afganistanski par je bil prisiljen zapustiti eno od svojih hčera, ker sta jo izgubila na letališču,” je v petek povedala španska obrambna ministrica Margarita Robles. Združene države so se že prej zavezale, da ne bodo zapustile letališča, dokler se na letalo ne bo vkrcal zadnji Afganistanec, ki ga je treba evakuirati.

Vir: Magyar Nemzet

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine