23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Grenka resničnost: Na romanju v Meko številni umrli zaradi vročine

Piše: C. R. 

Med romanjem muslimanov v Meko, ki poteka v ekstremni vročini, je umrlo najmanj 19 romarjev iz Jordanije in Irana, več je pogrešanih, so danes sporočile jordanske in iranske oblasti. Temperatura je v soboto ob vzponu na goro Arafat, kamor se je napotilo okoli 1,8 milijona vernikov, dosegla 48 stopinj Celzija, so v nedeljo poročale tuje tiskovne agencije.

Jordansko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je med hadžem umrlo 14 jordanskih romarjev, še 17 pa jih pogrešajo. Kot so pojasnili, je vseh 14 umrlo “zaradi vročinskega udara ob ekstremnem vročinskem valu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranski Rdeči polmesec pa je v nedeljo sporočil, da je med letošnjim romanjem v Meko doslej umrlo pet vernikov iz Irana. Savdske oblasti doslej niso objavile podatkov o smrtnih žrtvah.

V soboto so se romarji zbrali na vrhu gore Arafat, danes pa so v okviru petdnevnega romanja opravili tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini. Ta obred obeležuje tudi začetek verskega praznika kurban bajram.

Savdska vojska je na območje napotila več kot 1600 ljudi z medicinskimi enotami in 30 ekipami za odzivanje na nujne primere. Romarje so pozvali, naj pijejo veliko vode in se zaščitijo pred soncem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine