22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Grčija zaključila s postavitvijo novih 40 kilometrov ograje na meji s Turčijo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Grčija je sporočila, da je dokončala gradnjo še 40 km dolge ograje na meji s Turčijo, in da je bil uveden nov nadzorni sistem potem, ko je pričela naraščati zaskrbljenost, da bo prepustitev Afganistana v roke talibanov, sprožila nov val migrantov proti evropski celini.

Razmere v Afganistanu so v Evropi spodbudile strah pred ponovno migrantsko krizo. Spomnimo na leto 2015, ko je skoraj milijon ljudi z Bližnjega vzhoda prebegnilo v Evropo potem, ko so prečkali mejo med Turčijo in Grčijo.

“Afganistanska kriza ustvarja možnost migrantskega vala. Ne moremo pasivno čakati na potencialni udar,” je po obisku severnoobmejne regije Evros dejal grški minister za civilno zaščito Michalis Chrisochoidis“Naše meje bodo ostale varne in neprehodne,” je poudaril.

Chrisochoidis je še dejal, da je do novega podaljšanja ograje na obstoječih 12,5 kilometra dolgi ograji prišlo v preteklih dneh, hkrati pa je bil vzpostavljen visokotehnološki avtomatski nadzorni sistem. Vlada je sicer podaljšanje ograje napovedala že preteklo leto, potem ko je več deset tisoč migrantov poskušalo preiti iz Turčije v Grčijo. Ankara je tedaj namreč napovedala, da jih ne bo več zadrževala na svojem ozemlju.

Grčija zaostrila migrantsko politiko
Grčija in Turčija, zaveznici Nata pa tudi zgodovinski tekmeci, se že dolgo prerekata glede številnih vprašanj, ki zadevajo vse od teritorialnih zahtev v vzhodnem Sredozemlju do migrantskih ladij. Grški premier Kyriakos Mitsotakis se je v petek po telefonu pogovarjal o razmerah v Afganistanu s turškim predsednikom Tayyipom Erdoganom, poroča Index.

Grčija je v zadnjih mesecih poostrila svojo migrantsko politiko, ogradila migrantska taborišča in objavila razpise EU za gradnjo dveh objektov zaprtega tipa na otokih Samos in Lezbos.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine