17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Grčija od Združenega kraljestva zahteva vse dele Partenona, ki so v Britanskem muzeju

Piše: Jože Jan

Grški premier Kyriakos Mitsotakis je poudaril, da je vrnitev Partenona zahteva Unesca in javnega mnenja.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis je izkoristil vrnitev v muzej Akropole desetih fragmentov Partenona, ki so do sedaj bili v Nacionalnem arheološkem muzeju v Atenah in poslal odmevno sporočilo z zahtevo vrnitve vseh delov Partenona.

»Ponovna združitev vseh delov Partenona ni vprašanje razdalje. Njihov prostor, ne glede na to, ali so tukaj v Atenah ali na katerem koli drugem delu sveta, je sveta skala (Akropola),« je poudaril Mitsotakis. Dodal je, da je vrnitev delov Partenona, ki so na ogled v Britanskem muzeju, »zahteva Unesca in zahteva  javnega mnenja po vsem svetu, tudi Združenega kraljestva.«

Grški premier je omenil, da je o tem že govoril z britanskim premierom Borisom Johnsonom, ki zadevo »dobro razume, ker ima klasične študije o starodavni Grčiji.« Izjavil je, da je prepričan, da Johnson ne bo blokiral nobenega morebitnega dogovora in bo odstranil vse možne politične ovire.

Deset fragmentov, ki so prenesli iz Nacionalnega arheološkega muzeja v Atenah v Muzej Akropole, izvira iz raznih delov Partenona. Drugi originalni fragmenti Partenona so razstavljeni v Britanskem muzeju in tudi v Louvru v Parizu.

Grška ministrica za kulturo Lina Mendoni, ki je bila prisotna na dogodku, je poudarila, da vrnitev teh kosov ni le simbolična, ampak tudi absolutno nujna v boju za repatriacijo vseh ostalih delov Partenona.

Vir: Infobae, Argentina

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine