31.9 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Grčija: Atene bodo do 28. februarja pod strogo karanteno oziroma v tako imenovanem lockdownu

Piše: Vane T. Costa

Od  četrtka 11. februarja pa do zadnjega dne v mesecu, 28. februarja, bodo v Atiki,  oziroma širši regiji Aten, poostreni omejevalni ukrepi. To pomeni, da so vse vrste trgovine zaprte in da  se bo izobraževanje na vseh stopnjah izvajalo  na daljavo.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis je v nastopu na SKY TV državljanom dejal, da se ukrepi za območje Atike uvajajo na priporočilo komisije epidemiologov ki je tudi zahtevala ta nujni sestanek.

Mitsotakis je opozoril, da na podlagi novih podatkov osebno “prevzema odgovornost za dodatne ukrepe za varovanje javnega zdravja”.

»Nevarnost se spet  pojavlja. Ne  sicer v obliki tisočih okužb in smrtnih primerov, kot v drugih evropskih državah, vendar obstajata dva podatka, ki nas še posebej skrbita. Po eni strani povečanje števila hospitaliziranih ljudi v Atiki, kjer se zdravstvene ustanove postopoma polnijo. Po drugi strani nas skrbijo tudi mutacije virusa, za katere se zdi, da pospešujejo njegov prenos«, je dejal Mitsotakis in opozoril, da je cilj vedno biti korak pred virusom, taktika, ki je,  kot je dejal,  povzročila zadnje omejitve januarja.

Grška vlada določila in razložila ukrepe za zaklepanje

Dan po tem, ko je premier Kyriakos Mitsotakis napovedal popolno blokado v širši atenski regiji, da bi zadrževal ponovitev primerov koronavirusa in olajšal pritisk na nacionalni zdravstveni sistem, je namestnik ministra za civilno zaščito Nikos Hardalias  je danes  podrobneje pojasnil  ukrepe.

Hardalias je dejal, da omejitve, ki bodo veljale od četrtka, 11. februarja do konca meseca, vključujejo podaljšanje nočne policijske ure od 21. ure dalje. do 5. ure zjutraj med tednom, na novo pa bo uvedena v času  18. ure do 5. ure zjutraj med vikendom

Prebivalci bodo lahko od doma odšli iz posebnih in nujno potrebnih  razlogov, pred tem pa bodo o tem obvestili organe  s SMS  sporočilom.

Posamezniki bodo še vedno lahko potovali med občinami za  športnih aktivnosti prav tako s pomočjo sistema SMS. Ta izjema je dovoljena zaradi tega ker ne smejo biti diskriminirani tisti ki nimajo blizu ali v svojem kraju primernih športnih in parkovnih površin. Potovanja med regijami  bodo dovoljena samo zaradi dela ali zdravstvenih razlogov. Podobno bodo študentje lahko potovali od ali do naslova stalnega prebivališča.

Hardalias  med drugim sporoča da se bodo šole vseh stopenj (razen posebnih šol) vrnile k poučevanju na daljavo

Povedal je, da bodo taksiji poleg voznika lahko vozili z največ dvema potnikoma. To pomeni, da bodo v vozilu največ tri osebe. Ista omejitev velja za zasebna vozila. Največja zasedenost  zmogljivosti v celotnem javnem prevozu bo zmanjšana na 65 odstotkov. Trajekti lahko potujejo s 50-odstotno zmogljivostjo. Verski obredi bodo potekali brez občinstva. Največje število ljudi, ki se lahko udeležijo prireditev, kot so poroke, krsti, pogrebi in spominske slovesnosti, je devet.

Nenujne trgovine ponovno zaprte

Generalni sekretar za trgovino Panagiotis Stamboulidis je dejal, da bodo med zaklepanjem nebistvene trgovine ostale zaprte. Cvetličarne bodo lahko obratovale 13. in 14. februarja (valentinovo) od 9. do 17.30. v skladu s smernicami za socialno distanciranje z uporabo sistemov »klikni stran« (klikni in zberi) ali »klikni znotraj« (nakupovanje po dogovoru).

Odločitev za strožjo blokado v prestolnici je bila pričakovana. Vsakodnevni primeri so se začeli dvigovati do ravni, ki smo jo nazadnje videli novembra, ko je bila uvedena druga, ne tako tesna zapora. Ponovno so se polnile bolniške postelje in analiza človeških odpadkov je pokazala strmo povečanje širjenja virusa. Prejšnji petek je 13 od 33 epidemiologov, ki svetujejo vladi, zahtevalo takojšnje in drastične ukrepe.

Zdravstveni  oblasti so za  torek poročali o 1.526 okužbah, kar je več kot dvakrat več kot dan prej – polovica jih je bila na širšem območju Aten, število smrtnih primerov, povezanih s Covid-19, pa je od prvega odkritja koronavirusa doseglo 6017.

Kakor koli obrnemo, vedno pridemo  do istega  zaključka. COVID 19 in se njegove »izvedbe« so in bodo prisotne še lep čas. Kdor koli se bo vedel in obnašal tako kot da ga ni in na podlagi tega tudi opuščal ukrepe ter jih ignoriral, bo delal in dela škodo vsem v skupnosti. Kakršno koli opuščanje in popuščanje v primeru delnega ali očitno zmanjšanja števila okužb, ne pomeni konec epidemije ali umik COVID 19 iz dnevnega reda in iz javnosti. To ne velja z Grke ampak za vse.

Izbruh  nekontroliranega »navdušenja« nad upadom okužb in vse kar naj potegnilo za sabo lahko prinese izbruh po neumnem povzročen zaradi neodgovornosti »navdušencev«

Če se le da izognimo se »navdušenja« dokler resnično ne nastopijo primerne okoliščine, kjer koli že ste in smo!

Zadnje novice

Sorodne vsebine