12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Gradec: V enem od graških vrtcev bo od jesen naprej delovala dvojezična, slovensko – nemška, skupina

V prestolnici avstrijske Štajerske, Gradcu, bo jeseni v enem od tamkajšnjih vrtcev zaživela dvojezična, slovensko-nemška skupina, v kateri bosta oba jezika enakovredna in ju bodo enako razvijali. Spletne prijave za prihodnje šolsko leto zbirajo do 6. marca.

Kot so danes sporočili iz Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko, ki je krovna organizacija Slovencev na avstrijskem Štajerskem, bodo v vrtcu GiP v enoti Grabenstrasse dvojezično skupino vodili po načelu ena oseba en jezik, kar pomeni, da bo določeni vzgojiteljici/varuški ali vzgojitelju/varuhu dodeljen določen jezik. V obeh jezikih bodo tako vzgojiteljice ali vzgojitelji z otroki peli, se igrali, jih tolažili, jim brali in obdelovali določene pedagoške teme.

Starši s stalnim bivališčem na območju mestne občine Gradec lahko svoje otroke k dvojezični skupini prijavijo na naslovu http://www.graz.at/bildung.

Po popisu iz leta 2001 je na avstrijskem Štajerskem, vključno z Gradcem, slovenščino kot občevalni jezik navedlo okoli 2200 ljudi, vendar pri tem niso ločevali med pripadniki avtohtone slovenske manjšine in tistimi, ki so se priselili in govorijo slovensko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine