3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Gospodarska aktivnost v območju evra marca z rekordnim padcem

Gospodarska aktivnost v območju z evrom je marca padla rekordno nizko, ugotavlja britanska analitska družba IHS Markit. Vrednost kazalnika je v luči spopadanja s pandemijo novega koronavirusa s februarskih 51,6 točke marca zgrmela na 29,7 točke.

Analitska hiša je tako še znižala vrednost kazalnika. V prvi oceni so namreč zapisali, da se bo kazalnik marca ustavil 31,4 točke. Vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast dejavnosti.

Največja štiri gospodarstva v območju z evrom so zabeležila rekordne padce, pri čemer o največjih poročajo iz Italije in Španije, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Poleg Španije in Italije je kazalnik PMI na najnižji ravni odkar IHS Markit izvaja raziskavo tudi v Nemčiji in Franciji. Na Irskem se je spustil najnižje v 131 mesecih.

V analitski družbi so izpostavili, da se nobena država ne bo izognila drastičnem padcu gospodarske aktivnosti. “Predvsem velik padec Italija beleži v storitvenem sektorju”.

V poročilu so v IHS Markit še izpostavili, da se število brezposelnih zaenkrat še ne povečuje hitro, “a bo šla tudi ta številka v prihodnjih mesecih strmo navzgor”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine